[/caption] " /> Högljudda fiskar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Högljudda fiskar

Triggerfish, lake, kattfisk och paddfisken - alla vill de göra sig hörda. (Bild: flickr.com)

Forskare har konstaterat att fler fiskar än man trott ger ifrån sig ljud. De använder sig av det för att skrämma iväg inkräktare, locka till sig en partner eller försvara sitt revir

Fiskar kan ge ifrån sig ljud genom att ”knäppa” med fenor, vibrera med sina gälar eller gnissla tänder.
Ett exempel är Paddfisken. Hanarna utstöter ett hummande i kör när det är parningstid. En enda individ kan hålla på med sitt nynnande under en hel timma, utan paus. Dessa fiskar är nattaktiva. Och precis som grodor kan de tillsammans bilda en högt ljudande undervattenskör.
Detta påverkar kanske inte dig – men flytta då till San Fransisco, köp en husbåt och slå dig ner i en vik. Under några dagar är sömn uteslutet då dessa fiskar i stort antal hummar under båtens bottnen.
David Dalqvist

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Båtmässan ersätts av en digital variant. Foto: Maximilian Weisbecker
Besked: Populära Båtmässan ersätts av digital Båtvecka

Nu har det väntade beskedet kommit. Liksom Sportfiskemässan tvingas även Båtmässan i Göteborg ställas in, åtminstone som fysisk mötesplats. Den ersätt dock av en digital variant, dessutom under en hel vecka.

Båtmässan i Göteborg, som brukar locka närmare 60 000 besökare, skulle ha firat 62 år detta år. Liksom många andra arrangemang så tvingas man dock ställa in, på grund av risken för smittspridning av Covid 19.
Lösningen blir i stället en coronasäker variant, alltså en digital variant som pågår mellan 5 och 14 februari.

Över 25 företag har redan anmält sitt deltagande, och de kommer att visa upp sitt utbud genom såväl digitala utställningar som privata visningar.
Arrangörerna hälsar att det inom kort dyker en kalender på deras hemsida, där de olika aktiviteterna presenteras. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta