Är ni på väg mot någon norrländsk älv för att fiska? Grattis, ni har valt rätt år. Det ser nämligen väldigt lovande ut när det gäller vattenflöden på de flesta håll. " /> Hoppfulla vattenflöden i norrländska fiskeälvar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Nattfisket i slutet av juni är en av höjdpunkterna i Hårkan. Foto: Anders Lundin
Hoppfulla vattenflöden i norrländska fiskeälvar

Är ni på väg mot någon norrländsk älv för att fiska? Grattis, ni har valt rätt år. Det ser nämligen väldigt lovande ut när det gäller vattenflöden på de flesta håll.

För ganska precis ett år sedan, i slutet av juni 2018, slog en skoningslös värme till mot Sverige, med följden att vattentemperaturerna blev så höga att flera fiskevatten fick stänga. Exempelvis Ammarnäs, delar av Gimån, Hårkan, Gevsjöströmmen och sträckor av Indalsälven. Den här sommaren dukar upp en helt annan buffé, åtminstone så här långt. En utdragen vårflod i kombination med regelbundet regn gör att flödena ser väldigt lovande ut inför resten av sommaren.

– Det är relativt högt vatten, och det finns fortfarande kvar lite snö i fjällen. Hoppas bara att värmen inte slår till för hårt så att vi får vatten under hela sommaren, rapporterar exempelvis Robin Landin från Jockfall vid Kalixälven.

Hårkan i Jämtland, med populära Hotagsströmmen, Edsforsen och Lövsjöströmmen har haft kraftiga flöden de senaste veckorna, och flugfiskare har vackert fått stanna på stranden på grund av den strida strömmen. Långan har ganska normala flöden för säsongen, och har enligt säkra rapporter erbjudit fint fiske. Den oreglerade Ammerån har varit stigande under de senaste veckorna, och har några veckor kvar till optimala fiskeförhållanden.

Även Övre Gimån har starka flöden och bra vattentemperatur, och det är just nu långt till smärtgränsen 19 grader, då fiskevårdsområdet har beslutat att stänga älven för fiske. Det kan du läsa om här.

Vattenregleringsföretagens hemsida kan du följa flödena i många norrländska vattendrag.

Läs om positiva nyheter kring Vindelälven:

Hopp om stärkt fiske: Vindelälven blir biosfärområde

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta