Möjligheterna för barn och ungdomar att komma ut och fiska, utan sina föräldrar, är faktiskt större än någonsin. Möjligheterna för barn och ungdomar att komma ut och fiska, utan sina föräldrar, är faktiskt större än någonsin.[/caption] " /> Hur kan barn och ungdomar komma ut och fiska? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Hur kan barn och ungdomar komma ut och fiska?
Möjligheterna för barn och ungdomar att komma ut och fiska, utan sina föräldrar, är faktiskt större än någonsin.

Möjligheterna för barn och ungdomar att komma ut och fiska, utan sina föräldrar, är faktiskt större än någonsin.

Väldigt många barn och ungdomar drömmer om att fiska, men alla kommer inte ut till vattnet. På sportfiskemässan berättar Sportfiskarna om alla möjligheter som finns, även för de som inte har fiskeintresserade föräldrar.
Oscar Trowald på Sportfiskarna är ansvarig för barn- och ungdomsfisket och har med sig ungdomsambassadören Elise på stora scenen, där de berättar om hur man kan fiska både på skoltid och på fritid.
Klassdraget är ett spännande projekt där en skolklass kan få en hel uppsättning av metspön samt en instruktör från Sportfiskarna med sig på en fiskeutflykt. Spöna får eleverna dessutom behålla! När sedan sommarlovet kommer finns många olika fiskeläger  och fiskeskolor i regi av Sportfiskarna och andra samarbetspartners. Dessutom drar Rapala Cup igång när skolan slutar. Det är en arttävling för barn och ungdom upp till 16 år. Fiska upp en fisk, ta en bild och skicka in på nätet! Tävlingen går ut på att samla så många arter som möjligt. Storleken spelar ingen roll! Barn, ungdomar och vuxna! Lyssna på Oscar och Elise varje dag på mässans stora scen. Fredag kl. 12.30, lördag kl. 10.30 och söndag kl. 11.30.
Ska ni inte till mässan, men vill veta mer om detta ändå, då vänder ni er direkt till Sportfiskarna och Oscar Trowald.

 

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta