Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
I sista minuten

Något av det mest spännande med sportfiske är att man aldrig vet när det hugger. Det kan ske direkt man börjat fiska – eller precis när man tänker veva upp och gå hem.
Det har sagts en hel del saker om att man inte ska ge upp och många som fått drömfisken i ”sista kastet” kan säkert skriva under på det. För Marcus Andersson från Säter blev det klart att det sista nappet kan vara det bästa för dagen, när han isfiskade på Dalälven.
Marcus och en kompis hade varit ute sedan morgonen och fått sex skapliga gäddor. Men det var precis när de tänkte börja plocka upp som Marcus fick lite tung-gung i spöt. En gädda som först inte kändes så stor, men som efter ett tag började kämpa emot rätt bra. Till slut kunde hon trixas upp genom hålet och mätas till 104 centimeter. Därmed var biljetten till 100-klubben klar för Marcus.
Svenne Andersson

Marcus Andersson med en fin 100-klubbare som högg precis när han hade tänkt att plocka upp.Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta