Ålen anses av flera miljöorganisationer som akut utrotningshotad. (Foto: Rudolf Svensen) Ålen anses av flera miljöorganisationer som akut utrotningshotad. (Foto: Rudolf Svensen)[/caption] " /> Illegalt fiske hotar ålbeståndet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Illegalt fiske hotar ålbeståndet
Ålen anses av flera miljöorganisationer som akut utrotningshotad. (Foto: Rudolf Svensen)

Ålen anses av flera miljöorganisationer som akut utrotningshotad. (Foto: Rudolf Svensen)

Det förekommer ett utbrett tjuvfiske efter den akut utrotningshotade ålen. Det berättar Sveriges radio P4 Malmöhus. Kustbevakningen beslagtar runt 150 illegala ålryssjor varje år.
Sedan 2007 är det förbjudet för samtliga utom yrkesfiskare att fiska ål. Trots det hittas cirka 150 illegala ålryssjor varje år. Ulrik Sörehall är inspektör på Kustbevakningen och han misstänker att ”hobbyfiskare” ligger bakom tjuvfisket.
– De som fiskar illegalt som vi känner till är med all säkerhet privatfiskare. Det finns ju pengar i det här, säger han.
Hittills i år har Kustbevakningen hittat 139 stycken ålryssjor, ungefär samma antal som de senaste fyra åren. Om det beror på att fler har börjat fiska ål, yrkesfisket fiskar utanför sin kvot eller om Kustbevakningen blivit bättre på att hitta ryssjor vet man inte. Siffrorna oroar dock Inger Näslund som är fiskeexpert på Världsnaturfonden. Såhär säger hom till P4 Malmöhus.
– När en art är så starkt hotad som den är, är varje ål som överlever av vikt för att beståndet ska återväxa.
Ålen är listad som ”akut hotad” i Sveriges artdatabank och det är ett steg ifrån utrotad. Uppskattningar visar på att mängden ål som kommer till Sverige har minskat med 90 procent på 60 år.
Läs fler notiser om ål.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta