Illegalt fiske hotar ålbeståndet

Ålen anses av flera miljöorganisationer som akut utrotningshotad. (Foto: Rudolf Svensen)

Ålen anses av flera miljöorganisationer som akut utrotningshotad. (Foto: Rudolf Svensen)

Det förekommer ett utbrett tjuvfiske efter den akut utrotningshotade ålen. Det berättar Sveriges radio P4 Malmöhus. Kustbevakningen beslagtar runt 150 illegala ålryssjor varje år.
Sedan 2007 är det förbjudet för samtliga utom yrkesfiskare att fiska ål. Trots det hittas cirka 150 illegala ålryssjor varje år. Ulrik Sörehall är inspektör på Kustbevakningen och han misstänker att ”hobbyfiskare” ligger bakom tjuvfisket.
– De som fiskar illegalt som vi känner till är med all säkerhet privatfiskare. Det finns ju pengar i det här, säger han.
Hittills i år har Kustbevakningen hittat 139 stycken ålryssjor, ungefär samma antal som de senaste fyra åren. Om det beror på att fler har börjat fiska ål, yrkesfisket fiskar utanför sin kvot eller om Kustbevakningen blivit bättre på att hitta ryssjor vet man inte. Siffrorna oroar dock Inger Näslund som är fiskeexpert på Världsnaturfonden. Såhär säger hom till P4 Malmöhus.
– När en art är så starkt hotad som den är, är varje ål som överlever av vikt för att beståndet ska återväxa.
Ålen är listad som ”akut hotad” i Sveriges artdatabank och det är ett steg ifrån utrotad. Uppskattningar visar på att mängden ål som kommer till Sverige har minskat med 90 procent på 60 år.
Läs fler notiser om ål.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...