Inför fredningsområden till havs

I framtiden kommer de beslut som gäller det kustnära fisket att fattas här hemma och inte som tidigare i EU. Nu ligger beslutande makten i våra egna händer och det är hög tid att Fiskeriverk, riksdag och regering tar sitt ansvar lämnar tillbaka åtminstone en del av det marina fisket till folket.
Som vi alla vet vid det här laget har ett alldeles för högt fisketryck allvarligt skadat fiskbestånden och rubbat den ekologiska balansen i våra hav. Små insatser görs nu här och var för att komma tillrätta med missförhållandena. På regeringens uppdrag inför Fiskeriverket sex områden där fisket helt eller delvis stoppas. Naturligtvis är detta långt ifrån tillräckligt, vare sig för beståndssituationen eller för att rädda det marina sportfisket.
Som det ser ut i dag är det, utöver makrillfisket under goda år, bara fiske på djupt liggande vrak som ger chans till att fånga vuxen fisk i havet. Trålarna har sopat upp sista spillran av bottenfisk även långt innanför trålgränsen eftersom det lämnats så generösa dispenser att den inte fungerar som någon gräns.
De senaste åren har även fisket på vraken blivit dramatiskt sämre. Garnbåtar lägger sina nät över och kring vraken. De gånger vi sportfiskare inte stängs ute på grund av att det är fysiskt omöjligt att fiska på vraken, så finns det ändå ingen fisk. Än värre är att näten fastnar i vraken och blir till en dödsfälla för fisken och ett effektivt hinder för krokfiske. Vår lagstadgade rätt att fiska i havet tas därmed ifrån oss. I rättvisans och den biologiska mångfaldens namn vore det helt rimligt att utropa vraken till frizon från fiske med dödliga redskap. Yrkesfiskare ska naturligtvis inte stängas ute, men de redskap de använder måste säkra ett biologiskt hållbart fiske. Fiske med burar är ett utmärkt exempel på det. Utöver vraken finns det en rad större grundområden till havs som skulle kunna bli utmärkta fiskevatten om det storskaliga fisket stängdes ute. Dessa områden är ytterst viktiga för det marina livet, men har hittills inte skyddats alls.
Vi lever i en tid då stora förändringar sker inom synen på havet och fisket. Låt oss hoppas och tro att de som har makten att besluta om hur resursen ska förvaltas vågar ta sitt ansvar och lämna tillbaka det som tillhör oss alla.
Anders Nicander

Det borde införas fredningsområden även ute till havs. (Foto: Anders Nicander)

Det borde införas fredningsområden även ute till havs. (Foto: Anders Nicander)

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...