Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Inför fredningsområden till havs

I framtiden kommer de beslut som gäller det kustnära fisket att fattas här hemma och inte som tidigare i EU. Nu ligger beslutande makten i våra egna händer och det är hög tid att Fiskeriverk, riksdag och regering tar sitt ansvar lämnar tillbaka åtminstone en del av det marina fisket till folket.
Som vi alla vet vid det här laget har ett alldeles för högt fisketryck allvarligt skadat fiskbestånden och rubbat den ekologiska balansen i våra hav. Små insatser görs nu här och var för att komma tillrätta med missförhållandena. På regeringens uppdrag inför Fiskeriverket sex områden där fisket helt eller delvis stoppas. Naturligtvis är detta långt ifrån tillräckligt, vare sig för beståndssituationen eller för att rädda det marina sportfisket.
Som det ser ut i dag är det, utöver makrillfisket under goda år, bara fiske på djupt liggande vrak som ger chans till att fånga vuxen fisk i havet. Trålarna har sopat upp sista spillran av bottenfisk även långt innanför trålgränsen eftersom det lämnats så generösa dispenser att den inte fungerar som någon gräns.

De senaste åren har även fisket på vraken blivit dramatiskt sämre. Garnbåtar lägger sina nät över och kring vraken. De gånger vi sportfiskare inte stängs ute på grund av att det är fysiskt omöjligt att fiska på vraken, så finns det ändå ingen fisk. Än värre är att näten fastnar i vraken och blir till en dödsfälla för fisken och ett effektivt hinder för krokfiske. Vår lagstadgade rätt att fiska i havet tas därmed ifrån oss. I rättvisans och den biologiska mångfaldens namn vore det helt rimligt att utropa vraken till frizon från fiske med dödliga redskap. Yrkesfiskare ska naturligtvis inte stängas ute, men de redskap de använder måste säkra ett biologiskt hållbart fiske. Fiske med burar är ett utmärkt exempel på det. Utöver vraken finns det en rad större grundområden till havs som skulle kunna bli utmärkta fiskevatten om det storskaliga fisket stängdes ute. Dessa områden är ytterst viktiga för det marina livet, men har hittills inte skyddats alls.
Vi lever i en tid då stora förändringar sker inom synen på havet och fisket. Låt oss hoppas och tro att de som har makten att besluta om hur resursen ska förvaltas vågar ta sitt ansvar och lämna tillbaka det som tillhör oss alla.
Anders Nicander

Det borde införas fredningsområden även ute till havs. (Foto: Anders Nicander)

Det borde införas fredningsområden även ute till havs. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Valter Åström med sin fantastiska isgädda. Foto: Privat
Unga fick gammelgäddor – dubbla över 14 kilo!

Begreppet ”så stor att armarna inte räckte till”, är nästan på sin plats nu. Det handlar om 11-årige Valter Åström som fick en gädda över magiska 14 kilo i helgen. Dessutom fick kamraten en nästan lika stor.

Jonas Lindberg med den andra kolossen.

Det är sannerligen en ovanlig dubbel som ett glatt fiskegäng i Edsbyn rapporterar om. Trion Emil Olsson, Jonas Lindberg och Valter Åström gick upp tidigt på morgonen för att leta gammelgäddan – och de hittade alltså två exemplar av dem.

Emil Olsson berättar om den lyckade dagen:
– Vi lastade våra pulkor och började pulsa genom snöslask som låg som ett täcke på isen. Efter cirka 25 minuter var vi framme, och klockan 07.45 var alla grejer utsatta och klara. 08:30 hör vi bjällran från ett av mina spön längst bort. Jag ropar på Jonas att han ska springa och dra den så kommer jag och Valter med redskap och ny betesfisk.

När Jonas kom fram så stod gäddan still. Emil kände lite på linan och konstaterade att hon var kvar. Då började den sakta simma iväg och när Jonas gjorde mothugget så tog det tvärstopp.
– Linan bokstavligt talat flyger ut ur rullen när hon gör sin första rusning. Drillningen tar cirka 10 minuter och vi kan enbart se en läpp nere i vårt 200-millimetershål.  Jag lyckas lirka upp henne upp i hålet och ser då bland de största huvud jag någonsin sett på en gädda. Både jag och Jonas får in ett varit gälgrepp och hon är uppe, berättar Emil.
Glädjen var naturligtvis stor, och de mätte den snabbt till 123 centimeter och 14 kilo prick, innan den fick friheten åter.

Valter fick äran
Efter kramkalaset så dröjde det 45 minuter till innan nästa fällning, och då var det Valters tur att känna på tungt gods.
– Jag sitter kvar vid elden och pratar i telefon när Jonas ropar att det är en bättre fisk som Valter har på. Jag tar med redskapen och betesfisk och börjar springa dit. Valter drillar gäddan otroligt fint och efter 5 minuter kom även denna gång ett riktigt stort huvud upp. Jag får in ett bra gälgrepp fort och hon är uppe. Jag tittar på gäddan och sedan på Valter och skriker rakt ut: Vad är det som händer?!
Det visade sig att denna gädda var i samma kaliber, och faktiskt lite mer därtill. Vikten landade på 14,3 kilo och längden på 125 centimeter.

– Vi tar några snabba foton innan Valter så fint släpper ner henne i hålet och tackar för fighten. Vi står där och bara skrattar och kramar om varandra i sån glädje. Ingen av oss förstår absolut ingenting om vad vi har varit med om. Det går verkligen inte att beskriva denna dag med ord hur vi alla känner oss, konstaterar en väldigt nöjd Emil Olsson.

Fint jobbat av er alla tre, och grattis till en magisk dubbel, säger vi på Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta