Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin långa vintergös. Foto: Privat
Iskall toppfisk för Tove – gös nära metern

Det är inte ofta det fångas gösar över 95 centimeter från isen. Men det går. Tove Ahlander från Sandviken vet hur man gör, och hennes fisk på 96 centimeter och 8,9 kilo var nytt personligt längdrekord.

Det var en glad Tove Ahlander som packade ihop redskapen efter den senaste fisketuren. Fiskejournalen har skrivit om hennes fiskafängen förut, men då har det handlat om gösar under sommaren.
Det finns fortfarande isar som håller att fiska ifrån i mellersta och norra delarna av landet, och det var på en av dessa som drömfisken bärgades.

Så här berättar Tove för Fiskejournalen:

– Jag och ett par vänner var ute och ismetade tillsammans. Det var mitt i en huggperiod på morgonen som gösen bestämde sig för att ta min största mört jag hade med mig. Jag var precis på väg att hänga på linan på vippan efter ett tidigare fäll då jag hör hur det plingar till precis bredvid.

Tove gick försiktigt dit för att inte göra så mycket ljud ifrån sig.
– Linan var helt stilla och då tänkte jag ”nu har gösen spottat”, men jag gick fram ändå och kände på linan och kände att det var en fisk på kroken. Jag gör ett bestämt mothugg och fisken sitter på. Det tar tvärstopp och fisken rusar en gång en bra bit.

Tove tänkte att det måste vara en gädda, men när tafsen kom till ytan såg både hon och hennes kompis gösens stora huvud.
– Båda reagerade snabbt som att det vore liv eller död. Jag fick tag i gösens gäle och drog upp den en bit från hålet. När jag såg hur stor den var insåg jag att det var ett nytt personbästa på längd åtminstone, och gjorde ett sånt glädjetjut att det borde hörts flera kilometer. Efter snabb mätning och vägning samt ett par foton fick hon simma tillbaka!

Grattis Tove och tack för storyn, säger vi på redaktionen!

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta