Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Ismete i Norge

Norges fjordar kan bjuda på ett havsisfiske som är fullkomligt unikt. I nya numret av Fiskejournalen tar Cato Bekkevold med oss ut på rockafiske.
Vi är många som testat isfisket i Sydnorge och drömt om att ha ett sådant fiske på hemmaplan. Fisket Cato beskriver finns längre norr ut i Nord-Tröndelag. Närmare bestämt i Lygninfjorden. Här är tillgången på fisk fantastisk och artrikedomen stor. I artikeln fångas rocka och hälleflundra, men det är bara en del av allt spännande som döljer sig där nere under isen berättar Cato.

Fantastiskt fiske efter rocka och hälleflundra - från isen.

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta