[/caption] " /> Jämtkraft bygger fiskvägar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Jämtkraft bygger fiskvägar

Damm i Billstaån. (Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län)

2011 sa Jämtkrafts vd Anders Eriksson att biologisk mångfald inte hörde till bolagets miljö- eller affärsmål. Nu låter det helt annorlunda och bolaget har fattat beslut om att bygga fiskvägar för sex miljoner kronor. Något som glädjer både Älvräddarna och Fiskejournalen.
Vid Billstaåns utlopp till Storsjön är det omöjligt för öring och andra fiskarter att passera Jämtkrafts kraftverk. Bolaget har tidigare fått mycket kritik för sin uttalade ovilja att bidra till biologisk mångfald. Nu låter det annorlunda.  Jämtkraft är berett att – inte bara anlägga ett omlöp bredvid dammen – utan också ta bort tre ytterligare vandringshinder mellan Billsta kraftverk och sjön Näkten.
– Det är glädjande att Jämtkraft uppenbarligen ändrat inställning till biologisk mångfald i sina kraftverk. Tiden får visa om det kommer att genomföras på bred front även i andra kraftverk, men vi hoppas givetvis att Jämtkraft ser över hela sitt bestånd, säger Christer Borg, Älvräddarna.

Finansieringen till omlöpen sker dels genom den miljöfond bolaget startade i efter att medier, bland annat Fiskejournalen, granskat och kritiserat Jämtkraft de senaste åren. Övriga pengar (50 procent) kommer från EU-bidrag. Totalt handlar det om kostnader på tolv miljoner.
Att kraftbolagen nu tycks visa en ny inställning till miljön glädjer Fiskejournalens Chefredaktör Martin Falklind.
– Det här var mycket goda nyheter. Nog tycker jag att de själva kunde stå för hela notan och inte söka bidrag från andra, men det är trots allt oerhört positivt att Jämtkraft nu tänker miljöanpassa sin verksamhet. Låt oss även hoppas att Jämtkraft nu går hela vägen och även tar bort kraftverket i Långforsen.
Läs tidigare notiser om Jämtkraft och Billstaån.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta