[/caption] " /> Jämtkraft bygger fiskvägar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Jämtkraft bygger fiskvägar

Damm i Billstaån. (Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län)

2011 sa Jämtkrafts vd Anders Eriksson att biologisk mångfald inte hörde till bolagets miljö- eller affärsmål. Nu låter det helt annorlunda och bolaget har fattat beslut om att bygga fiskvägar för sex miljoner kronor. Något som glädjer både Älvräddarna och Fiskejournalen.
Vid Billstaåns utlopp till Storsjön är det omöjligt för öring och andra fiskarter att passera Jämtkrafts kraftverk. Bolaget har tidigare fått mycket kritik för sin uttalade ovilja att bidra till biologisk mångfald. Nu låter det annorlunda.  Jämtkraft är berett att – inte bara anlägga ett omlöp bredvid dammen – utan också ta bort tre ytterligare vandringshinder mellan Billsta kraftverk och sjön Näkten.
– Det är glädjande att Jämtkraft uppenbarligen ändrat inställning till biologisk mångfald i sina kraftverk. Tiden får visa om det kommer att genomföras på bred front även i andra kraftverk, men vi hoppas givetvis att Jämtkraft ser över hela sitt bestånd, säger Christer Borg, Älvräddarna.

Finansieringen till omlöpen sker dels genom den miljöfond bolaget startade i efter att medier, bland annat Fiskejournalen, granskat och kritiserat Jämtkraft de senaste åren. Övriga pengar (50 procent) kommer från EU-bidrag. Totalt handlar det om kostnader på tolv miljoner.
Att kraftbolagen nu tycks visa en ny inställning till miljön glädjer Fiskejournalens Chefredaktör Martin Falklind.
– Det här var mycket goda nyheter. Nog tycker jag att de själva kunde stå för hela notan och inte söka bidrag från andra, men det är trots allt oerhört positivt att Jämtkraft nu tänker miljöanpassa sin verksamhet. Låt oss även hoppas att Jämtkraft nu går hela vägen och även tar bort kraftverket i Långforsen.
Läs tidigare notiser om Jämtkraft och Billstaån.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta