Jämtkraft bygger fiskvägar

Damm i Billstaån. (Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län)

2011 sa Jämtkrafts vd Anders Eriksson att biologisk mångfald inte hörde till bolagets miljö- eller affärsmål. Nu låter det helt annorlunda och bolaget har fattat beslut om att bygga fiskvägar för sex miljoner kronor. Något som glädjer både Älvräddarna och Fiskejournalen.
Vid Billstaåns utlopp till Storsjön är det omöjligt för öring och andra fiskarter att passera Jämtkrafts kraftverk. Bolaget har tidigare fått mycket kritik för sin uttalade ovilja att bidra till biologisk mångfald. Nu låter det annorlunda.  Jämtkraft är berett att – inte bara anlägga ett omlöp bredvid dammen – utan också ta bort tre ytterligare vandringshinder mellan Billsta kraftverk och sjön Näkten.
– Det är glädjande att Jämtkraft uppenbarligen ändrat inställning till biologisk mångfald i sina kraftverk. Tiden får visa om det kommer att genomföras på bred front även i andra kraftverk, men vi hoppas givetvis att Jämtkraft ser över hela sitt bestånd, säger Christer Borg, Älvräddarna.
Finansieringen till omlöpen sker dels genom den miljöfond bolaget startade i efter att medier, bland annat Fiskejournalen, granskat och kritiserat Jämtkraft de senaste åren. Övriga pengar (50 procent) kommer från EU-bidrag. Totalt handlar det om kostnader på tolv miljoner.
Att kraftbolagen nu tycks visa en ny inställning till miljön glädjer Fiskejournalens Chefredaktör Martin Falklind.
– Det här var mycket goda nyheter. Nog tycker jag att de själva kunde stå för hela notan och inte söka bidrag från andra, men det är trots allt oerhört positivt att Jämtkraft nu tänker miljöanpassa sin verksamhet. Låt oss även hoppas att Jämtkraft nu går hela vägen och även tar bort kraftverket i Långforsen.
Läs tidigare notiser om Jämtkraft och Billstaån.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...