" /> Jätterymning av yellowtail: "Högg på allt" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Blanka krokar räckte när rymd fisk jagade runt båtarna. Bild: Downrigger shop
Jätterymning av yellowtail: ”Högg på allt”

En öppen odlingskasse i södra Australien har kollapsat till följd av hårt väder. Det ledde till att omkring 20 000 yellowtail kingfish rymde – och att sportfiskare i området upplevde otroligt fiske.

Yellowtail kingfish, eller gulstjärtad amberjack som arten heter på svenska, är en rovfisk som förekommer naturligt runt Australiens kuster. Men sedan 18 månader tillbaka pågår även ett femårigt odlingsprojekt i öppna kassar utanför kusten i New South Wales.
I dag önskar nog de ansvariga för odlingen att naturens krafter hade tagits på större allvar, eftersom en av kassarna nyligen slets sönder i höga vågor. Uppemot 20 000 fiskar rymde och sportfiskare kom snabbt för att testa fiskelyckan.

”Jag har aldrig upplevt något liknande trots att jag fiskat i 40 år”

– Jag har aldrig upplevt något liknande trots att jag fiskat i 40 år. Fiskarna lockades nog av ljudet från våra båtmotorer och de högg på allt, även på blanka krokar, säger Jeff Thompson till The Sydney Morning Herald.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/downrigger/videos/1566683956758899/”]

Uppskattningsvis har omkring 3000 fiskar hunnit infångas. Vad de återstående rymlingarna ger för ekologiska effekter återstår att se.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta