En stor skandal med internationella mått skakar nu om den isländska fiskeindustrin. Det har nämligen avslöjats att Islands största fiskeföretag använt mutor och flyttat 650 miljoner i skatteparadis. " /> Jätteskandal med mutor skakar isländskt yrkesfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Ett isländskt företag ska ha mutat sig till fiskekvoter. Foto: Greenpeace
Jätteskandal med mutor skakar isländskt yrkesfiske

En stor skandal med internationella mått skakar nu om den isländska fiskeindustrin. Det har nämligen avslöjats att Islands största fiskeföretag använt mutor och flyttat 650 miljoner i skatteparadis.

Uppgifterna som publicerades under torsdagen framkommer i dokument som den isländska tidskriften Stundin publicerar i samarbete visselblåsarsajten Wikileaks, det isländska nyhets-programmet Kveikur och det qatarska nyhetsbolaget Al-Jazira.

Det avslöjas att fiskeriföretaget Samherji använde ett bolag i skatteparadiset Marshallöarna i sju år för att betala ut lön till arbetare i Africa. Pengarna var bland annat vinster av fiske som Samherji hade fått tillgång till med betalning av mutor i Namibia. Bland de personer som mutades finns exempelvis den nuvarande justitieministern och förre detta riksåklagaren Sacky Shangala, James Hatuikulipi, som är styrelseledamot i det statliga bolaget Fishcor som utfärdar fiskekvoter för taggmakrill i Namibia.

Utbetalningarna pågick mellan 2011 och 2018. Då stängde DNB NOR konton på grund av risken för penningtvätt. Bankkontot visade sig tillhöra bolaget Cape Cod FS i Marshallöarna, ett land som har stått på EU:s svarta lista över världens skatteparadis.

Här kan ni läsa mer om avslöjandet!

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/se-hur-varldens-storsta-fiskeflotta-tommer-haven/

 

Relaterad nyhet från din region
52 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta