Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Jens upp i topp

Jens Bacos är i delad ledning i abborre-klassen tack vare några kast från bryggan innan hemfärd.

Efter en natt med göstrolling ville Jens Bacos prova några kast från bryggan innan hemfärd. Ett av dessa kast resulterade i en abborre på 1750 gram och en delad ledning i Grand Slam Cups abborre-klass.
– Vi hade egentligen gett upp när jag bestämde mig för några kast från bryggan, berättar Jens.
Att fisketuren inte är över förrän sista kastet är gjort finns många bevis för i årets Grand Slam Cup. Jens Bacos från Halmstad ansluter till gruppen som kvalat in till tävlingen via fisketurens sista kast. Att han dessutom kniper en delad förstaplats i klassen med sin abborre på 1750 gram, skänker tesen ”ge aldrig upp” lite extra tyngd.
Ni missar väl inte andra halvlek av tävlingen där alla har möjlighet att vinna? 31 augusti summerar vi resultaten, men det finns gott om tävlingstid kvar för alla ni som vill hoppa in i tävlingen nu. Information hittar ni här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta