Vilken metod som är mest effektiv för att reducera skarvbestånd debatteras flitigt. Ett tillvägagångssätt är att oljera fåglarnas ägg – och ett sådant fall har nu prövats rättsligt. " />
Annons
Jodå – det var visst rätt att oljera skarvarnas ägg  | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
"Skarven riskerar rubba hela ekosystemet".
Jodå – det var visst rätt att oljera skarvarnas ägg 

Vilken metod som är mest effektiv för att reducera skarvbestånd debatteras flitigt. Ett tillvägagångssätt är att oljera fåglarnas ägg – och ett sådant fall har nu prövats rättsligt.

Förvaltningsrätten har i en dom slagit fast att Östanå Gods hade rätt att bedriva skyddsjakt efter skarv genom att oljera 3 500 av fåglarnas ägg. Detta rapporterar sajten skargarden.se om.

Bakgrunden var att länsstyrelsen hade avslagit Östanå Gods ansökan om att oljera skarvägg under våren 2019 vid några kolonier i Österåkers kommun. Enligt länsstyrelsen skulle det kunna innebära att skarvarna bara flyttar till andra platser.

Beslutet överklagades av Östanå Gods, och de hänvisade bland annat till Danmarks förvaltningsplan för skarv, samt till skarvforskaren Niels Jepsen som fick berätta om sina erfarenheter i förvaltningsrätten. Det hela slutade med att Östanå Gods fick rätt. Det konstaterades att länsstyrelsen inte kunnat visa att äggbehandling leder till att skarvarna flyttar, samt att man tog fasta på Jepsens erfarenhet om att skarvar inte flyttar i samband med att ägg oljeras.

– Oavsett domen så är länsstyrelsens hållning att man kommer vilja utföra äggbehandlingsförsök inom ramen för det som skrivs i förvaltningsplanen för skarv, säger Niklas Sjöberg, fiskerikonsulent på länsstyrelsen, till skargarden.se.

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/efter-hard-kritiken-nu-infors-licensjakt-pa-sal/

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tommy Blomander med sin största spinnfångade gös någonsin. Foto: Privat
Tommy gör det igen – drog årets största gös

De tunga gösarna fortsätter att rapporteras in. Nu är det dags att applådera Tommy Blomander igen, eftersom han lyckats fånga sin största spinnfiskade gös någonsin.

Ingen fångar fler storgösar i Sverige än Tommy Blomander, och när han sätter personliga rekord så vet vi att det gungar till ordentligt i listorna.

– Jag var ute på ett nattpass och efter 4 timmar hade jag inte fått ett enda napp. Sedan började gösen att vakna till och efter att jag fått fem supersize-gösar (90 centimeter) fick jag se en troligtvis större fisk på min livescope. Efter att ha kastat min Rapala peto 14 cirka tio gånger på den så kom det ett brutalt hugg i spöet som höll på att slita det ur nävarna på mig, berättar Tommy för Fiskejournalen.

Det som hade huggit var alltså en gös på hela 11,38 kilo och 98 centimeter.
– Jag trodde faktiskt att den var ännu större. Grymt bred över nacken och min största spinnfiskade. Totalt blev det sju supersize-gösar denna natt, ett magiskt fiske, konstaterar en nöjd Tommy Blomander.
Vi på Fiskejournalen gör som vanligt – alltså lyfter på hattarna och gratulerar till en enorm fisk.

Du kanske även gillar detta