Fiskejournalen lägger sig sällan i vilken sportfiskeutrustning ni läsare använder – men den här prylen uppmuntrar vi er att faktiskt hålla utkik efter. En fiskemagnet som inte bara garanterar tunggung, utan även gör nytta för miljön. " /> Julklappstipset: Hårdbetet som garanterar tunggung | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Cyklar är en vanlig fångst vid magnetfiske. Hjälp till att rensa våra vatten på skrot du också! Foto: Uppsala Magnetfiskeförening
Julklappstipset: Hårdbetet som garanterar tunggung

Fiskejournalen lägger sig sällan i vilken sportfiskeutrustning ni läsare använder – men den här prylen uppmuntrar vi er att faktiskt hålla utkik efter. En fiskemagnet som inte bara garanterar tunggung, utan även gör nytta för miljön.

Fiskemagneterna blir allt mer populära.

Magnetsfiske har faktiskt blivit en populär företeelse i Europa, och från exempelvis Storbritannien och Frankrike kommer det rapporter om folk som rensar floder från metallskrot med hjälp av så kallade fiskemagneter.

Vissa magneter klarar att lyfta 130 kilo, vilket ju är fullt tillräckligt för att drilla upp cyklar, sparkar och annat som inte hör hemma på botten. Även i svenska städer pågår det fiskevård i form av skrotrensning, och tidigare i höstas lyftes det exempelvis upp 52 cyklar från Svartån i Tranås, och även från Indalsälven bärgades det 7 ton skrot, i form av bland annat badkar, cyklar och sängar (!).

Med en fiskemagnet så kan nästan vem som helst göra en insats. Den finns i flera olika varianter och prisklasser, vilket ni bland annat kan se här!

Eller varför inte spana in Uppsala Magnetfiskeförening och deras verksamhet!

Som sagt – ingen dum julklapp för den som gillar hårda paket! Se bara till att ni verkligen tar hand om skrotet också som ni eventuellt fiskar upp.

Läs mer om fiskeprylar i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/dyrare-fiskeprylar-i-framtiden/

Relaterad nyhet från din region
8 minuter sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta