Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kajakfiske på gång

18-årige Andreas Sahlqvist var den som tog hem Hobie-kajaken i senaste pristävlingen i Fiskejournalen. För några veckor sedan fick Andreas äntligen chansen att sätta sig i den.
– Det var första gången jag satt i en kajak, men jag måste säga att det var mycket roligt, säger Andreas som säger att kajaken snart kommer att bli ordentligt infiskad av en grabb som är intresserad av alla sorters fiske.
– Det är faktiskt svårt att välja favoritfiske – kan väl säga att det jag är minst intresserad av är isfiske.
Nåja, det är ju definitivt en av de fiskeformer där man inte har särskilt stor nytta av en kajak…
Helt klart är att Hobien kommer att ”piffas upp” litegrann. Andreas går nämligen på konstskola, så det kan nog bli lite häftiga fiskemotiv på sidorna under vinterns fiskeuppehåll. Vi hoppas kunna återkomma med bild på slutresultatet.
Svenne Andersson

En lycklig kajakvinnare övar på att manövrera farkosten. Nu ska här fiskas för allt vad tygen håller, lovar Andreas Sahlqvist från Örebro.

En lycklig kajakvinnare övar på att manövrera farkosten. Nu ska här fiskas för allt vad tygen håller, lovar Andreas Sahlqvist från Örebro.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta