Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kalasfint havsöringfiske

Öringen hugger i södra Bohuslän. (Foto: Anders Nicander)

Rapport efter rapport berättar om riktigt fint havsöringfiske längs Bohuskusten just nu. Många konstaterar att det finns både fler och betydligt större öringar nu än tidigare.
Vid ett snabbt besök vid en av kustens hetaste öringstränder här om kvällen sågs många fiskare drilla fisk. Av vakintesiteten att döma var det också stora mängder fisk i rörelse.
En snabb rundringning visar att fisket varit lika bra på många andra ställen. Extra roligt är att det är ritigt fin storlek på många av fiskarna som fångas .
Åratal av hårt arbete från ideella krafter, bättre kontroll av tjuvfiske och rimligare regler har gett oss ett havsöringfiske i världsklass.

Passa på att ge dig ut om du har möjlighet! Men släpp all fisk som är utlekt och mager och låt fisk som ska återutsättas vara kvar i vattnet när du lossar den från kroken.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta