Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Mark Nordänger med en av årets sista abborrar över 2 kilo. Foto: Privat
Kan detta vara årets sista abborre över 2 kilo?

2020 är inne på upploppet – och det har sannerligen var de svenska storabborrarnas år. Frågan är om det någonsin fångats så många abborrar över det magiska strecket som i år? Frågan är också om Mark Nordänger fångade årets sista 2-plussare?

Praktfisken i sin helhet.

Mark Nordänger gjorde en decemberstöt på öppet vatten under lördagen, och det visade sig att 2-kilosborrarna inte gått i ide ännu.
– Jag valde en plats där jag vet att det passerar fisk med jämna mellanrum, sedan var det bara fiska på. Jag hade bestämt mig innan jag åkte ut för att bara fiska ned-rig, jerkbaits och bladebaits och redan i andra kastet satt första aborren på en ripstop, berättar Mark för Fiskejournalen.

En stund senare kom även hans livs största abborre inom räckhåll, och lyckan blev total över denna tidiga julklapp.
– När det blev färre ekon på loden plockade jag upp nedspöt, och efter en halvtimme sög fisken upp min finesse-TRD från botten. Jag trodde att det var en gädda till en början, då den gick tungt och rakt, men efter en odramatisk fajt i övrigt kunde jag handlanda fisken. Kul att ha en plan som går i lås.

Fisken vägde 2 240 gram och var 51 centimeter lång. Mark fick även en abborre på 50,5 centimeter någon timme senare på jerkbait.
– Jag kunde inte ha blivit bättre belönad, konstaterar en glad fångstman.

Relaterad nyhet från din region
58 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta