Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Karin Johansson är glad att hon lever i dag, efter händelsen när metspöt blev strömförande. Foto: Privat
Karin nära döden under fiske – fick ström i metspöt

Karin Johansson fick närkontakt med döden när hon satt och fiskade på sitt vanliga ställe. Plötsligt blev hennes metspö strömförande, med följden att hon drabbades av svåra brännskador.

Dramatiken utspelade sig i början av sommaren under en klubbtävling med Älvdalens Sportfiskeklubb. Nu, med lite distans, är Karin Johansson redo att tala ut om händelsen som kunde kostat henne livet. 
– Jag vill varna andra så att inte fler råkar ut för detta, säger Karin till Fiskejournalen.

Så här berättar hon själv om tillfället:
– Jag minns nästan allt. Plötsligt såg jag hur det sprakade i spöt, det handlade typ om en nano-sekund. Jag var helt borta några sekunder, och när jag kvicknade till så såg jag hur det brann i gräset. Det var ingen annan som såg händelsen, men de som var lite längre bort kom när jag ropade.

Det som hade inträffat var att hennes 7 meter långa metspö i kolfiber kom för nära den luftburna kraftledningen, och att strömmen hoppade över till spöt och färdades vidare genom Karins kropp ända ned till marken.
– Spöt rörde inte själva ledningen, utan strömmen hoppade över genom ett så kallat överslag. Jag höll spöt med båda händerna mot magen. Det var tur att det inte gick genom hjärtat, för då hade jag nog inte levt i dag, säger Karin Johansson.

Brännmärkena på metspöt vittnar om dramatiken.

LÅNG SJUKHUSVISTELSE

Hon fick svåra brännskador på fötterna, händerna och magen. Det genererade i en tre veckor lång sjukhusvistelse, med bland annat specialvård i Uppsala. 
– Jag går fortfarande på återbesök två gånger i veckan, men jag mår förhållandevis bra och är på rätt väg, även om foten inte är läkt ännu. Framför allt måste jag se till att den inte blir blöt, så jag passar mig var jag sätter fötterna.
Karin har faktiskt hunnit fiska några gånger sedan händelsen, men hon tänker sig noga för hur omgivningen ser hur, och vill uppmana andra att göra detsamma.
– Jag hade ju fiskat på samma ställe flera gången innan, så jag visste om ledningen. Men man måste tänka sig för. Samma när det åskar, undvik att fiska med kolfiberspö då, hälsar Karin Johansson till alla fiskare där ute.

Fiskejournalen återkommer med en intervju med det berörda el-bolaget, om vad man bör tänka på när det gäller vistelse nära kraftledningar.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta