Kemikalie från brandskum skadligt för fiskar

Vid släckning rinner brandskummet ner i brunnar och ut i vattendragen. Idag är PFOS förbjudet i brandskum. Foto: Expert Infantry


Vid släckning rinner brandskummet ner i brunnar och ut i vattendragen. Idag är PFOS förbjudet i brandskum. Foto: Expert Infantry

Brandskum som läckte ut i vattensystemen innan 2004 innehöll perflourerade kemikalier. I Sverige har man på senare tid upptäckt ämnet i både dricksvattentäkter och i fisk. Nu kallar IVL till ett seminarium i ämnet.
Perflourerade kemikalier, så kallade PFOS, är syntetiska ämnen som är svårnedbrytbara och lagras i människor och djur. Då man tidigare inte haft en heltäckande kunskap om ämnena och dess effekter, använde både försvarsmakten och räddningstjänst brandskum som innehöll detta ämne i stora mängder fram till 2004, då det förbjöds.
Det var i våras som man i Kallinge, nära flygflottiljen F17, upptäckte att både barn och fisk hade förhöjda halter av PFOS i blodet. Hälsoeffekterna på människor kan vara leverskador, cancer och störningar i tillväxten, men det saknas detaljerad forskning. PFOS effekter på fisk kan innebära allvarliga effekter på grundläggande funktioner såsom simförmåga och reproduktionscykeln, men även här saknas detaljerade studier.
När IVL-Svenska Miljöinstitutet nu i januari ska hålla ett seminarium i ämnet, kommer kommuner, myndigheter och forskare att diskutera den samlade befintliga kunskapen samt vad som måste göras åt situationen nu och i framtiden.
PFOS är bara ett av alla de syntetiska ämnen som snabbt sprids över jordklotet via olika produkter och som har visat sig påverka levande organismer på ett oroväckande sätt.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...