Vid släckning rinner brandskummet ner i brunnar och ut i vattendragen. Idag är PFOS förbjudet i brandskum. Foto: Expert Infantry[/caption]Brandskum som läckte ut i vattensystemen innan 2004 innehöll perflourerade kemikalier. I Sverige har man på senare tid upptäckt ämnet i både dricksvattentäkter och i fisk. Nu kallar IVL till ett seminarium i ämnet. " /> Kemikalie från brandskum skadligt för fiskar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Kemikalie från brandskum skadligt för fiskar

Vid släckning rinner brandskummet ner i brunnar och ut i vattendragen. Idag är PFOS förbjudet i brandskum. Foto: Expert Infantry


Vid släckning rinner brandskummet ner i brunnar och ut i vattendragen. Idag är PFOS förbjudet i brandskum. Foto: Expert Infantry

Brandskum som läckte ut i vattensystemen innan 2004 innehöll perflourerade kemikalier. I Sverige har man på senare tid upptäckt ämnet i både dricksvattentäkter och i fisk. Nu kallar IVL till ett seminarium i ämnet.
Perflourerade kemikalier, så kallade PFOS, är syntetiska ämnen som är svårnedbrytbara och lagras i människor och djur. Då man tidigare inte haft en heltäckande kunskap om ämnena och dess effekter, använde både försvarsmakten och räddningstjänst brandskum som innehöll detta ämne i stora mängder fram till 2004, då det förbjöds.
Det var i våras som man i Kallinge, nära flygflottiljen F17, upptäckte att både barn och fisk hade förhöjda halter av PFOS i blodet. Hälsoeffekterna på människor kan vara leverskador, cancer och störningar i tillväxten, men det saknas detaljerad forskning. PFOS effekter på fisk kan innebära allvarliga effekter på grundläggande funktioner såsom simförmåga och reproduktionscykeln, men även här saknas detaljerade studier.
När IVL-Svenska Miljöinstitutet nu i januari ska hålla ett seminarium i ämnet, kommer kommuner, myndigheter och forskare att diskutera den samlade befintliga kunskapen samt vad som måste göras åt situationen nu och i framtiden.
PFOS är bara ett av alla de syntetiska ämnen som snabbt sprids över jordklotet via olika produkter och som har visat sig påverka levande organismer på ett oroväckande sätt.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta