Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Holm
Kenneth Boström blev 75 år gammal. Foto: Privat
Kenneth Boström tilldelas Smedmanpriset

Smedmanpriset, som är den främsta utmärkelsen till författare och konstnärer inom svenskt sportfiske, delas ut av anrika Dunkrokens Gille till minne av författaren och konstnären Rolf Smedman.

Smedmanpriset 2020 tilldelas innovatören och flugfiskaren Kenneth Boström, Helsingborg. I juryns motivering heter det bland annat: ”Vakenhetens iakttagelser och eftertankens slutsatser löper som en tråd genom Kenneth Boströms gärningar; alltifrån insatser som gynnar kunskap och bygger bildning kring vattenvård och insektslära, till utrustning som optimerar fiskarens upplevelser och ansvar. Kenneth Boströms intressen, engagemang, förmåga och flit har gynnat tidskrifternas spalter och böckernas sidor till glädje för fiskarens kunskap, förkovran och utveckling.”

– Det är med glädje och stolthet som Dunkrokens Gille delar ut årets Smedmanpris till Kenneth Boström, säger Helge Jonsson, Gillesmästare i Dunkrokens Gille.

Litteratur och redskap
Många som växte upp med flugfisket under 1970- 1990-talet har delvis formats av hans artiklar och böcker. Bland annat är boken Dagsländor i öringvatten, som han skrev tillsammans med Tommy Bengtsson, lika populär i dag som när den kom ut för snart 40 år sedan. Förutom engagemang inom vatten- och miljövård har också Kenneth utvecklat flera populära flugfiskeredskap. Bland annat tillverkar och säljer han de omtyckta Rackelhanespöna, med en underdel av cane och en topp av grafit. Han har också utvecklat flera populära flugmönster, bland annat Rackelhanen.

Allt om Flugfiske och Fiskejournalen lyfter på hatten och gratulerar Kenneth till diplomet och utmärkelsen.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu uppmanas både svenska tjejer och killar att söka till utbildningen i Kiruna. Foto: Anders Lundin
Sökes: Fler svenska fiskare till utbildning i Kiruna

Satsningen med en internationell utbildning för fiskeguider i Kiruna visade sig vara helt rätt. Det har nämligen strömmat in anmälningar från Europa inför starten. Nu efterlyses dock fler svenska flertagare.

Det är en entusiastisk Dan Mella som ringer till Fiskejournalens redaktion. Han är samordnare i projektet Fishing Kiruna Lapland, och en av frontfigurerna för den nya fiskeguideutbildningen, som går under namnet Kiruna Fishing School.

Utbildningen är 1-årig och startar 2 augusti och pågår till 29 juli 2022.
– Det har varit ett stort intresse för utbildningen från andra länder, vilket såklart känns fantastiskt. Däremot inser vi att budskapet kanske inte riktigt gått fram i Sverige, eftersom vi har få anmälningar härifrån, berättar Dan Mella.

Hans uppmaning till Fiskejournalens läsare är därför att sprida ordet om utbildningen, så att även intresserade svenskar kan haka på detta spännande tåg redan i höst.
– Kiruna har haft en positiv utveckling inom besöksnäringen senaste 10 åren inte minst genom Icehotel som en världsattraktion. Kiruna är enligt mig den bäst lämpade platsen för en sådan utbildning. Vi har sju fritt strömmande älvar, cirka 6 000 sjöar och enorma arealer med fjäll, skog och i synnerhet ett fantastiskt fiske. Förutom ovan nämnda tillgångar har Kiruna en utvecklad infrastruktur på plats, betonar Dan Mella.

Här kan du läsa mer om Kiruna Fishing School, och hur du anmäler dig!

Du kanske även gillar detta