" /> Klartecken för fiskväg i Västerås | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Turbinbron kommer att förses med en fiskväg i sommar. Foto: Länsstyrelsen i Västmanland
Klartecken för fiskväg i Västerås

Svartåns vandrande fiskar kommer snart kunna passera turbinbron i centrala Västerås via en fiskväg. Det står klart sedan Mark- och miljödomstolen nu gett sitt godkännande.

Turbinbron ligger i södra delen av Västerås innerstad och är det första vandringshindret i Svartån för uppvandrande fisk från Mälaren.
Planerna på en fiskväg förbi dammen har diskuterats i flera år och nu har man enats om en rak, sluttande konstruktion i den befintliga åfåran. Om allt går enligt planerna påbörjas bygget redan i sommar.
Fiskvägen ska bland annat hjälpa Svartåns aspar och gösar att finna nya gynnsamma lekområden, och nästa år kommer ytterligare en fiskväg att byggas förbi en närliggande damm.

”Faunapassagerna kommer att bli till stor nytta för alla fiskar som vill röra sig i Svartån”

– Faunapassagerna kommer att bli till stor nytta för alla fiskar som vill röra sig i Svartån. Inte minst hoppas vi att aspen ska återvända till de lekplatser som de inte har haft tillgång till på så många år. Kanske får vi möjlighet att uppleva asplek i centrala Västerås både i forsarna nedströms Falkenbergska kvarnen, men även i den breda fors som själva faunapassagen kommer att utgöra. Man bör satsa på uppföljning av både fisk, bottenfauna och vattenvegetationen och det bör göras publikt så att alla kan se och lära sig mer om livet i vattnet, säger limnologen Gunilla Alm på Länsstyrelsen i Västmanland.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Andreas Hagström tar över rodret på Beason båtar efter Peter Hedqvist. Foto: Privat
Fiskeprofil blir ny kapten på klassiskt båtföretag

Båtbranschen rider på en framgångsvåg, och både nya och gamla aktörer tar utvecklingen framåt. Nu står det klart att klassiska Beason Båtar får en ny ägare, nämligen i form av Andreas Hagström från Mariestad.

Andreas tar över efter Peter Hedqvist, som styrt skutan på Beason Båtar sedan 2006. Han kommer dock att vara kvar inom företaget, både med att bygga båtar och ta fram nya båtmodeller tillsammans med Andreas.
– Inom kort kommer vi presentera en modell som fyller ett hålrum i det nordiska sportfisket, meddelar Andreas Hagström.

Det ska tilläggas att Andreas Hagström, som är ett välkänt namn inom trollingkretsar, sedan tidigare driver Mariestads Marina. Enligt dem själva är intresset för välbyggda sportfiskebåtar som tål det nordiska klimatet stort, att och Beason är många sportfiskares ”drömbåt”.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Du kanske även gillar detta