Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kompisfiske på Lusten

Elof Port med en fin gädda på 107 centimeter.

Elof Port med en fin gädda på 107 centimeter.

Det har varit mycket Lustengäddor den senaste tiden – och här kommer ett par till. Det är Forshagakompisarna Elof Port och Simon Persson som varit ute och dragit varsin 100-klubbare.
Av de många anmäla storgäddorna från Lusten kan man lätt dra slutsatsen att det är en enkel affär att hämta en 100-klubbare på den värmländska sjön. Så är det naturligtvis inte. I sina anmälningar berättar Elof (bilden ovan) och Simon (nedan) att de fått slita i många timmar för sina gäddor.

Simon tog också en fin gädda på Lusten.

Simon tog också en fin gädda på Lusten.

De satsade två fiskedagar och första dagen blev i stort sett inget annat än ett ändlöst snöpulsande, utan resultat. Andra dagen var de bra trötta och bestämde sig, trots allt, för att fiska i samma hål. Det visade sig vara rätt taktik att nöta på. Med endast en timmas mellanrum fick de var sin 100-klubbare. Simon drog en på 104 och Elof en på 107 centimeter.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta