Kopparfärg på aluminiumbåtar?

För att skydda båten mot beväxning används ofta bottenfärg som innehåller kopparoxid. Det fungerar väldigt bra om båten är byggd av gelcoat, trä eller stål men inte om man har en aluminiumbåt, eller om man vill måla aluminiumdrevet.
Pressrelease.
Kopparoxid framställs av metallisk koppar och det finns alltid en risk att en liten mängd metallisk koppar finns kvar efter processen. Genom åren har man lyckats minska mängden men den kan fortfarande ligga >2% vilket kan leda till korrosion på aluminium.
Aluminiumbåtsägare på ostkusten har tidigare kunnat använda sig av zinkbaserade färger. Då de nya miljökraven från Kemikalieinspektionen sedan februari 2012, förbjuder försäljning av bottenfärger som är baserade på endast zinkoxid lämnas bottenfärger baserade på Koppartiocyanat kvar som det enda alternativet, för den som vill ha ett beväxningsskydd.
Koppartiocyanat tillverkas genom en kemisk reaktion där ingen metallisk koppar ingår så här finns ingen risk för korrosion. Oavsett material måste botten rengöras och slipas innan man målar på en lämplig grundfärg (Primocon eller Interprotect) som gör att bottenfärgen fäster som den ska och så att båtbotten skyddas.

Följande produkter från International innehåller alla Koppartiocyanat och går alldeles utmärkt att måla på aluminiumbåtar.
Cruiser® Polishing Antifouling
Cruiser® Polishing Antifouling är en polerande bottenfärg som lämpar sig för alla typer av båtar och material. Den är godkänd för användning på västkusten (mellan Trelleborg och norska gränsen). Cruiser® Polishing Antifouling finns i kulörerna vit, svart, grå, röd, blå och mörkblå.
Trilux Hard Antifouling – ALTERNATIVET FÖR ALUMINIMUMBÅTAR PÅ OSTKUSTEN
Redan på 90-talet målades aluminiumbåtar med bottenfärg som innehöll koppartiocyanat. Trilux Hard Antifouling har funnits tillgänglig för båtar på västkusten under flera år och nu har den också blivit godkänd för att använda på båtar i Östersjön (från Örskär till norska gränsen).
Trilux Hard Antifouling är en hård bottenfärg som håller beväxningen borta från båtbottnar av alla typer och material. Att den är just hård och inte polerande gör att den fungerar för alla fartområden och färgen spolas inte av utan sitter kvar på botten även om man tvättar med högtryckstvätt. Många kappseglare vill slipa och polera botten innan en tävling, och det går bra det också.
På ostkusten räcker det med ett skikt per säsong, på västkusten rekommenderas två skikt. Trilux Hard Antifouling finns i kulörerna vit, svart och navy.
Trilux Propeller
Beväxning på propeller och drev upplever många båtägare som ett stort bekymmer. Den nya Trilux Propeller löser problemet för båtägare på såväl västkusten som ostkusten.
www.yachtpaint.com

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...