[/caption] " /> Köttätande pirayor i Göteborg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Köttätande pirayor i Göteborg

Den rödbukade pirayan är den mest aggressiva piraya-arten.

Med sina rakbladsvassa och trekantiga tänder kan pirayan slita loss köttstycken från sitt byte. Men lugn, det är ingen fara för Göteborgarna. Den beryktade pirayan kan tryggt iakttas i regnskogen på Universeum.
I pirayafloden på Universeum Science Discovery Center finns ett helt stim av rödbukad piraya. Denna art är den mest aggressiva pirayan. Trots detta är pirayor inte alls så farliga som många tror. Faktum är att de flera pirayaarter av är vegetarianer.
Alla arter av pirayor spelar emellertid en mycket viktig roll i regnskogens ekosystem. De köttätande är effektiva rengörare. De äter döda, sjuka och skadade djur och fiskar och gallrar således ur de svaga individerna – samtidigt som de ”städar” vattnet.
De växtätande pirayorna ser till att vattenområden inte växer igen. De är också viktiga fröspridare.

Även om pirayor sällan attackerar människor så som det framgår i filmer eller serimagasin, så ska man undvika att bada i Amazonas under torrperioder. När en stor mängd pirayor fastnar i små vattenansamlingar och inte har ätit på länge, finns det en faktisk risk för att bli gnagd på.
Se pirayor och fler intressanta fiskar på www.universeum.se
David Dahlqvist

Relaterad nyhet från din region
29 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta