Kraftbolag får miljöpris

Niklas Johansson, vd Tranås Energi, blev diplomerad för sina miljöinsatser.Här flankerad av Christer Borg från Älvräddarna (tv) och Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind (th). (Foto:Erik Hellquist)

Under måndagen diplomerades kraftbolaget Tranås Energi av Älvräddarna för ”optimalt miljöanpassad vattenkraftsel”. Fiskejournalen närvarade vid ceremonin.
Älvräddarnas Samorganisation diplomerade under måndagen Tranås Energi för deras arbete med biologisk mångfald. Företaget hyllas av miljövänner för deras miljöanpassade vattenvägar i Svartån och vid vattenkraftstationen i Olstorp. Detta arbete har skett på frivillig basis, något som glädjer Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
– Jag kan med varm hand rekommendera alla våra läsare att köpa elen från Tranås Energi. Företaget är ett föredöme och jag hoppas innerligt att fler kraftbolag följer i deras spår genom att börja producera el på ett mer ansvarsfullt vis.
Allt fler röster höjs nu för att det miljöarbete Tranås Energi frivilligt utför bör vara styrt av lagen. Kraftbolagets vd Niklas Johansson tycker deras engagemang för miljön är en självklarhet.
– Jag förstår inte varför fler vattenkraftbolag inte tar ansvar för att upprätthålla den bilologiska mångfalden, säger han till Fiskejournalen.
Hittills är Tranås Energi det enda bolag som fått diplomet från Älvräddarna. Redan hösten 2010 efterlyste Fiskejournalen vattenkraftbolag som tog sitt miljöansvar. Det enda vi hittade då var just Tranås Energi.
Vet du någon mer? Kontakta oss!
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...