Nu är det bestämt att Mariebergs kraftverk i Mörrumsån ska rivas. Det är rena julklappen för både fisk och sportfiskare. " /> Kraftverk i Mörrum rivs | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Kraftverket i Mörrum producerar inte mycket el. Miljövinsten blir stor och elförlusten liten.
Kraftverk i Mörrum rivs

Nu är det bestämt att Mariebergs kraftverk i Mörrumsån ska rivas. Det är rena julklappen för både fisk och sportfiskare.
Rivningen kommer att öppna upp hela sträckan från havet till fiskvägarna vid kraftverken i Hemsjö, något som tros förbättra förutsättningarna för fiskvandring och reproduktion samt den biologiska mångfalden i stort.
– Rivningen av dammen betyder oerhört mycket för fisketillgången i Mörrumsån. Vi talar om hundratals fler laxfiskar som nu kan leka, och ett betydande antal fler smolt. Det blir ett rejält tillskott av fisk, säger Ola Söderdahl, platschef på Mörrum Kronolaxfiske.

Stor glädje i bygden där sportfisket har en stor betydelse

Kraftbolaget E.ON har själva varit med och tagit detta initiativ och det verkar vara positiva reaktioner från hela bygden, där fisket har en stor betydelse både för ekonomin och för områdets profil.

– Större delen av Mörrumsån är idag både naturreservat och Natura 2000 område. Genom det här skapar vi förutsättningar för att öka den biologiska mångfalden, säger landshövdningen Berit Andnor Bylund.
Den planerade rivningen av kraftverket kan ske tidigast 2017 efter samrådsmöten.
Se inslag på SVT.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Båtmässan ersätts av en digital variant. Foto: Maximilian Weisbecker
Besked: Populära Båtmässan ersätts av digital Båtvecka

Nu har det väntade beskedet kommit. Liksom Sportfiskemässan tvingas även Båtmässan i Göteborg ställas in, åtminstone som fysisk mötesplats. Den ersätt dock av en digital variant, dessutom under en hel vecka.

Båtmässan i Göteborg, som brukar locka närmare 60 000 besökare, skulle ha firat 62 år detta år. Liksom många andra arrangemang så tvingas man dock ställa in, på grund av risken för smittspridning av Covid 19.
Lösningen blir i stället en coronasäker variant, alltså en digital variant som pågår mellan 5 och 14 februari.

Över 25 företag har redan anmält sitt deltagande, och de kommer att visa upp sitt utbud genom såväl digitala utställningar som privata visningar.
Arrangörerna hälsar att det inom kort dyker en kalender på deras hemsida, där de olika aktiviteterna presenteras. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta