Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kraftverk i skyddad älv

I strid med riksdagens beslut och svensk lagstiftning ska ett nytt kraftverk byggas i Torne älv. I detta fall har gränsälvskommissionen gett klartecken, vilket kan betyda att det ändå kommer till stånd.
– Det är tråkigt, eftersom samtal med projektansvariga på Luleå Tekniska Universitet inte förklarar på vilket sätt denna kraftverksteknik skulle vara mer miljövänlig än andra tekniker när det gäller problemen med vandringshinder, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.
Christer Borg menar att projektet öppnar upp för en acceptans av ny vattenkraft på falska premisser om påstådda miljöegenskaper.
– Huvudproblemet med vattenkraft, att det utgör vandringshinder, är inget som denna nya teknik fokuserar på.
Älvräddarna kommer att fortsätta att undersöka fallet och anser att vattenkraft inte uppfyller de krav på förnybar elproduktion som ställs i det nationella miljömålet ”Begränsad klimatpåverkan”. Där står att Målet ska uppnås på ett sådant sätt och i en sådan takt att den biologiska mångfalden bevaras.
– Enda skälet att forska i mer miljövänlig vattenkraftsproduktion borde vara möjligheten att byta ut existerande vattenkraft, inte att bygga mer, anser Christer Borg.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
30 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfisket och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta