Greenpeace har hjälpt till att stoppa en kraftverksdamm i Amazonas som skulle blivit lika stor som Gotland. " /> Kraftverksdamm i Amazonas stoppas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Sötvattensdelfinen är en av alla arter som är glad över att dammbygget inte blir av.
Kraftverksdamm i Amazonas stoppas

Greenpeace har hjälpt till att stoppa en kraftverksdamm i Amazonas som skulle blivit lika stor som Gotland.
Många av världens största floder, tusentals fiskarter och därmed mångas matförsörjning, hotas idag av kraftverksutbyggnader i Sydamerika, Asien och Afrika.

Detta folk har kämpat i 30 år för att stoppa dammbygget och slippa översvämmas.

En damm längs Tapajofloden skulle blivet lika stor som Gotland och helt ödelägga Munduruku-folkets boplatser. Detta folk har kämpat i 30 år för att stoppa dammbygget. Nu är kampen vunnen! Tack vare den internationella uppmärksamhet som Greenpeace hjälpt till att skapa, har företagen nu sagt nej till dammbygget.
Detta visar att det är möjligt att påverka även de största projekt med ideella krafter.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta