Den småfläckiga rödhajen finns både i akvariet och i havet utanför.
Den småfläckiga rödhajen finns både i akvariet och i havet utanför.[/caption]Förutom att alla spännande fiskar på Havets Hus hälsar sportlovsbesökare välkomna, finns även dykning, pirater och ämnet ”schysst fiske” på schemat. " /> Kul sportlov på Havets Hus | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Kul sportlov på Havets Hus

Den småfläckiga rödhajen finns både i akvariet och i havet utanför.


Den småfläckiga rödhajen finns både i akvariet och i havet utanför.

Förutom att alla spännande fiskar på Havets Hus hälsar sportlovsbesökare välkomna, finns även dykning, pirater och ämnet ”schysst fiske” på schemat.
Den 7 februari slår Havets Hus upp portarna för säsongen. Premiärprogrammet innehåller bland annat en nyinvigning av lekskeppet ”Svarta Örnen” som fått nya fina fiskdekorationer av skeppets formgivare, Lars Jonsson. Det kommer också att bjudas på spännande kaparberättelser samt sportiga aktiviteter i akvariet.
Hans Lindqwist från Sportfiskarna pratar om schysst fiske och tipsar om miljövänligt och hållbart fiske.
Alla som kommer i piratkläder får gratis inträde. Havets Hus ligger i Lysekil och du kan se öppettider och scheman här.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta