" /> Kulturkalaset lockade nya sportfiskare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kulturkalaset lockade nya sportfiskare


Sportfiskarna:
Det blev nytt deltagarrekord under Sportfiskarnas prova-på-fiske i vallgraven under Kulturkalaset i Göteborg förra veckan. Under fem dagar kunde alla som ville, prova att meta med toppknutet teleskopmetspö och flötesmete.
– Nytt för i år var att vi också hade en bottenmetesstation med feederfiske och kastspö som var mycket populär, säger
Hans Lindqwist från Sportfiskarna.
Totalt fiskade 959 personer under de fem dagarna med en klar dominans av yngre deltagare, då 631 deltagare var under 13 år. Extra kul var att tonåringarna hittade till fiskeaktiviteten och hela 80 deltagare var mellan 13 och 19 år, en grupp som annars kan vara svår att nå ut till. Tjejerna var också en stor grupp av deltagarna med 371 deltagare vilket kanske avspeglades ännu tydligare på söndagen då hela 126 startande deltog på fisketävlingen Tjejmetet som anordnas av Majornas SFK.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta