Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kungamöte på WWF

Så möttes de då – älvarnas konung Christer Borg och Sveriges dito, Carl XVI Gustaf. Den förre fick av den senare motta priset som Årets miljöhjälte.
När WWF-sajten Minplanet.se för ett tag sedan utlyste en omröstning om Årets miljöhjälte fick Älvräddarnas ordförande Christer Borg överlägset flest röster. Priskommittén valde att utse de tre främst placerade vid omröstningen till miljöhjältar.
Vid en ceremoni, i samband med WWF:s höstmöte, belönades miljöhjältarna med diplom, utdelade av ordföranden i WWF:s förtroenderåd, kung Carl Gustaf.
I sitt tacktal sa Christer Borg:
”Ers Majestät, mötesdeltagare: Ett tack till WWF och de andra organisationer som instiftat detta pris. Ett stort tack till alla som röstat på samtliga av oss nominerade; tack för ert engagemang.

Det känns bra att de frågor som jag brinner för sedan flera år på detta sätt får uppmärksamhet tack vare priset, frågor som jag driver som ordförande i Älvräddarnas Samorganisation. Det handlar om bevarande av biologisk mångfald i de strömvattendrag som helt eller till delar är orörda av vattenkraft och det handlar om att restaurera de vattendrag som är utbyggda, främst med hjälp av fiskvandringsvägar.
Ett stort tack från mig och från den myllrande mångfalden under ytan i alla våra vattendrag. Tack!”
Svenne Andersson

Christer Borg fick motta diplom och gratulationer av kung Carl Gustaf. (Foto: Germund Sellgren, WWF)

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta