Det är kanske inte många som vet, men H.M. Konung Carl XVI Gustaf är mycket engagerad i att lyfta frågan om hållbar fiskförvaltning i Sverige. Nu tar han en mer aktiv roll, vilket är av godo för fiskens framtid, då Kungens stora engagemang kan få vissa parter att lyssna extra noga. " /> Kungen stödjer hållbar förvaltning | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Kungen stödjer hållbar förvaltning

Det är kanske inte många som vet, men H.M. Konung Carl XVI Gustaf är mycket engagerad i att lyfta frågan om hållbar fiskförvaltning i Sverige. Nu tar han en mer aktiv roll, vilket är av godo för fiskens framtid, då Kungens stora engagemang kan få vissa parter att lyssna extra noga.
I Umeå 18-20 augusti är Kungen med på konferensen ”Levande Laxälvar”. Det är Länsstyrelsen i Västerbotten och HaV som är arrangörer. Framtidens förvaltning av laxen i Östersjön såväl som längs älvarna, kommer att diskuteras.

Den 16 september arrangerar Sveaskog ett seminarium i Mörrum. Även där deltar Kungen i frågan om de vandrande fiskarnas framtid och värde för Sverige.

21 september är Kungen med på den välgörenhetsgala som Stiftelsen för Östersjölaxen arrangerar i Stockholm till förmån för laxen och havsöringen.
Läs mer HÄR

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta