Kunglig invigning av Hertingforsen

Solen sken över hundratals gäster som samlats för att se Kung Carl XVI Gustaf och Hertingforsen denna historiska dag. (Foto: Ingemar Alenäs)

Solen sken över hundratals gäster som samlats för att se Kung Carl XVI Gustaf och Hertingforsen denna historiska dag. (Foto: Ingemar Alenäs)

”Förhoppningen är att återställandet av Hertingforsen kan ge mod och inspiration till andra kraftverksägare att genomföra åtgärder som är till gagn för den biologiska mångfalden och ökar möjligheten till ett gott fiske”. Med dessa ord invigde Kung Carl XVI Gustaf den restaurerade Hertingforsen i Ätran.
Flera hundra personer hade samlats på sluttningen nedanför Hertings gård när det i tisdags den 1 april var dags för invigning av Hertingforsen. Kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, Mari-Louise Wernersson, berättade om historien kring Hertingforsen och kraftverken i Ätran, som sedan 1940-talet hindrat många fiskar att ta sig upp i ån. Lax och havsöring har kunnat vandra i laxtrappan, men i begränsad skala. Över hälften har under årens lopp fått sätta livet till under upp- och nedvandringen. De andra arterna har inte kunnat vandra alls.
Men nu är det ändring på den saken. Genom ett unikt samarbete mellan Falkenbergs kommun, kraftbolaget, länsstyrelsen, markägare och många andra eldsjälar har nu dammen vid Hertingforsen rivits. Genom en rad åtgärder kan nu även de andra fiskarterna, som till exempel ål och nejonöga vandra både upp och ner. För laxen och havsöringen betyder åtgärderna också ett rejält lyft, nu räknar man med att de allra flesta kommer att klara både upp- och nedvandring.
Kungen, som är en hängiven sportfiskare, har följt projektet och var på plats för att hålla invigningstalet.
– Det här är en både ganska radikal och unik åtgärd till gagn för naturen, sa Kungen innan han symboliskt släppte ut tre laxsmolt i Ätran. Laxarna var märkta med speciella ”kungamärken” för att kunna identifieras när de efter något år i Atlanten återvänder till sin barndoms uppväxtområden i Ätran för att föra släktet vidare.
Projektet med att återställa Hertingforsen, riva kraftverksdammen, bygga fisksäkert galler och installera utrustning för fiskräkning har kostat ca 32,5 miljoner kronor varav Falkenbergs kommun sammanlagt erhållit 27,5 miljoner i bidrag från olika myndigheter och Europeiska fiskerifonden. Bortfallet av elproduktion beräknas till cirka två miljoner kronor per år, något som kommunen ser som en investering. Man räknar med ett mycket större ökar naturvärde, bland annat genom sportfisketurism.

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...