Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kveiterekord från kajak

Från Tromsö rapporterar FJ-medarbetaren Johan Svenson att han troligen blir av med sin inofficiella rekord på hälleflundra från kajak. Henrik Bolten lyckades häromdagen bärga en hälleflundra på 70 kilo.
Det är den norska tidningen Nordlys som i sin nätupplaga berättar om Henrik Boltens dramatiska kamp. Enligt nätavisen har Henrik på tre dagar fångat tre hälleflundror från kajaken. Till Nordlys säger han att skälet till att han fiskar från den lilla kajaken är att han inte har råd med en större båt och så ger det en annan känsla att sitta direkt på vattnet.
Den största av de tre hälleflundrorna vägde 70 kilo och petar ner Johan Svenson från kajaktronen. Johan håller det inofficiella världsrekordet hos kayakfishing.com med sin fisk på 44 kilo.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult, en hona och en hane. Foto: Jörgen Wiklund
Nya fisken – nu ska den både stoppas och nyttjas

Det är många som följer händelseutvecklingen kring fiskarten svartmunnad smörbult, med anledning av att den bland annat letar sig norrut längs Östersjöns kust. Forskare vid SLU ska nu ta fram en handlingsplan.

De ska nämligen ta fram kunskap som kan förhindra att den sprider sig till sötvatten – och kanske rentav blir till en resurs i stället.
”Invasiva arter är ett allvarlig hot mot biologisk mångfald och fisket. Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som kommit med fartygstrafik från Svarta havet till Östersjön. Den innebär ett allvarligt hot mot våra inhemska arter genom sin höga reproduktionstakt, höga tålighet mot miljöfaktorer och framgångsrika konkurrens med andra bottenlevande arter”, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.

Det är genom ett 4-årigt projekt som forskarna vill förena intressenters behov med ett vetenskapligt arbetssätt för att effektivt kunna tackla hotet som den invasiva svartmunnade smörbulten utgör. De ska också undersöka möjligheten att dra nytta av arten i kommersiellt fiske.

När effekterna är kartlagda kommer forskarna utveckla och testa nya metoder för att minska negativa effekter av den svartmunnade smörbulten, enligt pressmeddelandet. Läs mer här på SLU.

Du kanske även gillar detta