Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
En man saknas efter en fisketur utanför Härnösand.
Kvinna vädjar om hjälp att hitta försvunnen fiskare

Förra veckan gav sig en man i 50-åldern ut på en fisketur – men han kom aldrig tillbaka. Polisen har nu avslutat sökandet efter mannen, och hans anhöriga vädjar om tips från allmänheten.

Det var utanför Härnösand som mannen försvann med sin båt, och trots stora sökinsatser så har ekipaget inte återfunnits. Polisen har rekonstruerat mannens färdväg med hjälp av mobilsignaler, men det har alltså inte gett resultat.
Den försvunne mannens sambo berättar att hon söker efter honom längs stränderna.
– Jag är ute och söker längs stränderna varje dag. Idag var jag och en kompis vid Älandsbro eftersom man inte sökt där, berättar hon för SVT.

Hon vädjar till alla som rör sig vid havet om att rapportera iakttagelser och fynd, med hoppet om att få en förklaring till vad som hänt hennes sambo. Här kan du se inslaget i SVT.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta