Det låga vattenståndet i stora delar av Sverige har varit en följetong senaste tiden. Och nu hotas laxens romläggning i de halländska åarna, skriver Hallandsposten. " /> Låg vattennivå hotar laxen på flera ställen i Halland | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Mathias Arnham
Laxens romläggning hotas av det låga vattenståndet.
Låg vattennivå hotar laxen på flera ställen i Halland

Det låga vattenståndet i stora delar av Sverige har varit en följetong senaste tiden. Och nu hotas laxens romläggning i de halländska åarna, skriver Hallandsposten.
Enligt Hallandsposten så har medelflödet i de nedre delarna av Nissan varit elva kubikmeter i sekunden mellan juni och september i år. Det kan jämföras med det normala, drygt 20 kubikmeter. Liknande rapporter kommer från andra delar av Halland och det låga vattenståndet gör det svårt för laxen, och öringen, att vandra uppåt och genomföra sin lek.
Ett exempel hittas i Fylleån, söder om Halmstad, där fisken inte har kunnat passera Fyllinge kvarn på grund av de små vattenmängderna i laxtrappan. Och nu när vattennivån är något högre försöker de ändå inte passera.
– Vandringsdriften har stannat av. Nu lägger laxarna rommen nedanför dammen i stället. Endast ett fåtal fiskar har passerat, berättar Magnus Johansson, fisketillsynsman för Fylleåns vattenvårdsområde till Hallandsposten.
Till helgen planeras aktioner i ån där fiskeorganisationer ska försöka fånga fiskar med nät nedanför vandringhindren och släppa dem högre upp.

Relaterad nyhet från din region
16 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Här ringlar den prisade fiskvägen fram. Foto: Göran Billeson
Här är fina fiskvägen som tog hem förstapriset

Att bygga fiskvägar förbi kraftverk och andra vandringshinder brukar applåderas av både sportfiskare och älvräddare. Nu framhåller även arkitekter satsningen på den nya fiskvägen vid Nykvarnsholmen i Linköping.

Sveriges Arkitekter i Östergötland har nämligen utsett fiskomlöpet vid vattenkraftverket Nykvarnsholmen till vinnare av årets arkitekturpris 2020. Detta är en av de största naturvårdssatsningarna i i Linköpings historia.

– Det är jätteroligt att det här spännande och viktiga projektet uppmärksammas av Östergötlands arkitekter. När det gäller vårt fiskomlöp var det självklart viktigt att det skulle vara vacker, men det primära för oss var att uppnå en biologisk funktion vilket vi lyckats med. En stor mängd fisk, bland annat asp, har vandrat genom fiskomlöpet under 2020, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef för Vattenkraft på Tekniska verken.

Ur motiveringen går det bland annat att läsa:

”Nykvarnsholmen är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik. Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang”.

Du kanske även gillar detta