Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Lagan levererar!

Det fullkomligt sprudlar om Lagan. I går kväll kunde vår medarbetare Hans Schibli rapportera in ännu en drömöring från den halländska ån.
Det var Peter ”Gusten” Gustavsson som slog till igen. Efter ha tagit en aprillax (som vi kunde presentera här på FJ-Nyheterna) drog han ner till Gröningen i går igen, Det gäller att smida medan järnet är varmt.
Det stora nappet kom, ännu en megaöring från Lagan kom på land, 7,8 kg fördelat på 86 cm. Ett Wiggler i silver gav öring- och laxguld igen! Medan Peter väntade på fotografen Schibli drog han en lusad 3,3 kilos lax också. Dessutom landade Mickael Grevholm en lax på fluga i ungefär samma storlek på motsatt sida samtidigt. Lagan är verkligen glödhet nu.
Fjällprov togs på den stora havsöringen för åldersanalys. Kan vara intressant att se om det är Östersjööringar som driftar upp i Lagan under sin näringsvandring i havet. Det är känt att återfångster av Mörrumsöring gjort ända uppe i linje med Falkenbergskusten av yrkesfiskare.
Svenne Andersson

Peter Gustavsson visar upp den grova och kraftfulla öringen från Lagan. (Foto: Hans Schibli)

Peter Gustavsson visar upp den grova och kraftfulla öringen från Lagan. (Foto: Hans Schibli)

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta