Laglöst fiske i Nordatlanten Färöarna beskylls för att ha fiskar betydligt mycket mer makrill än vad EU tilldelat den lilla atlant-ön. (Foto: Tregde Ferie/Creative Common 3.0)[/caption] " /> Laglöst fiske i Nordatlanten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Laglöst fiske i Nordatlanten
Laglöst fiske i Nordatlanten

Färöarna beskylls för att ha fiskar betydligt mycket mer makrill än vad EU tilldelat den lilla atlant-ön. (Foto: Tregde Ferie/Creative Common 3.0)

Nordatlanten har varit ett laglöst hav de senaste fem åren. Åtminstone när det gäller sill- och makrillfisket. Under veckan som gick inleddes förhandlingar mellan EU och berörda kustländer.
De självstyrande Färöarna och Island ignorerar EU-kvoter och tillämpar egna regler för makrillfisket. Det senaste åren har till exempel Färöarna fått sig tilldelat 5 procent av fisket, men man har då fiskat hela 23 procent.
– Vi kommer aldrig att gå med på fem procent igen, säger enligt DN den färöiske fiskeministern Jacob Vestergaard.
EU har redan sanktioner igång mot Färöarna för olagligt sillfiske och hotar nu både Färöarna och Island med utökade straffåtgärder.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hugg in på Vänern! Foto: Photoholgic
Nya kartan som visar vägen till napp på Vänern

Intresset för sportfiske ökar konstant, och inte minst nybörjare behöver lite hjälp att hitta vägen till huggen. Nu lanseras det en karta som visar vägen till napp på Vänern.

Det är projektet Hållbar fisketurism i Vänern som i samverkan med lokala fiskeföreningar och sportfiskare tagit fram en digital karta, som ska underlätta tillvaron för sportfiskare.
Med kartan vill de förbättra informationen och lyfta det strand- och stadsnära fisket runt Vänern.

– Det är i dag många, både lokalbor och besökare, som inte vet var man kan fiska och vilka regler som gäller, och med kartan hoppas jag att vi kan hjälpa fler att komma ut på fiske, säger Simon Jonsson, projektledare på Fiskeområde Vänern i ett pressmeddelande.

För varje plats på kartan framgår om det behövs fiskekort och var man i sådana fall köper det samt vilka arter den lyckosamme kan förvänta sig att dra upp.
Kartan omfattar än så länge fiskeplatser i följande kommuner: Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Mariestad och Vänersborg. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta