Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Laglöst husbehovsfiske

Någon gång i höst eller tidigt nästa vår kommer det att införas ett förbud mot att sälja fisk om man inte har en yrkesfiskelicens. Sportfiskare och yrkesfiskare är positiva till tanken men husbehovsfiskarna tror inte att så många kommer att, som man säger, bry sig om ett så dumt förbud.

När EU förra hösten fattade ett principbeslut om att införa ett förbud mot att sälja fisk och skaldjur för den som inte är yrkesfiskare var det för att skydda hårt tränga bestånd. Beslutet välkomnades också av alla som sett hur fiskbestånden minskat och många tror att det kommer att spela en viktig roll för fiskens återhämtning i skärgårdsområdena.

Fisken i fiskbilen ska komma från yrkesfiskare, tycker EU. En dum förordning som man inte behöver följa, tycker husbehovsfiskarna. (Foto: Anders Nicander)

Fisken i fiskbilen ska komma från yrkesfiskare, tycker EU. En dum förordning som man inte behöver följa, tycker husbehovsfiskarna. (Foto: Anders Nicander)

Ruben Adolfsson, som representerar husbehovsfiskarna i Bohuslän, tror inte att Bohusläns husbehovsfiskare kommer att bry sig om den nya lagstiftningen. Det är dumt, enligt Adolfsson, och sommargästerna blir snuvade på möjligheten att köpa sin fisk till lördagsmiddagen. Det skulle vara intressant att höra om det finns några andra lagar och förordningar som man, som husbehovsfiskare, inte behöver bry sig om att följa.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta