En speciell fisk vars nedgång inte är helt klarlagd. Foto: Bengt Olsson[/caption] " /> Laken på nedgång | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Laken på nedgång
En speciell fisk vars nedgång  inte är helt klarlagd. Foto: Bengt Olsson

En speciell fisk vars nedgång inte är helt klarlagd. Foto: Bengt Olsson

Laken, vår enda sötvattenslevande fisk ur torsksläktet, är på tillbakagång. 
Nedgången har flera orsaker, bland annat ökande vattentemperaturer, men det kan inte uteslutas att ett för hårt uttag via sportfiske kan ha bidragit i vissa vatten.
Laken är sedan 2010 rödlistad som ”Nära hotad” då minskningen förutsätts fortsätta. I Storfiskregistret kan man även se hur lakfångsterna har minskat de senaste decennierna, exempelvis i södra ostkustområdet. Som sportfiskare bör vi sträva efter att reducera vår egen påverkan.

Källa: Sportfiskarna

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta