Här kommer en kort rapport som väcker lusten att rensa kalendern och bege sig till Nordnorge. Det handlar om två jättefiskar tagna från land i den klassiska Saltströmmen vid Bodö. " /> Landfångade superfiskar från klassiska Saltströmmen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Mini Hawkins avslutade fiskesemestern med en drömtorsk. Foto: Saltstraumen Brygge
Landfångade superfiskar från klassiska Saltströmmen

Här kommer en kort rapport som väcker lusten att rensa kalendern och bege sig till Nordnorge. Det handlar om två jättefiskar tagna från land i den klassiska Saltströmmen vid Bodö.

Damian Close med landfångad sej på 17,7 kilo. Foto: Saltstraumen Brygge

Det är Kurt Jeppesen, general manager på Saltstraumen Brygge, som låter hälsa att den senaste veckan bjudit på några ordentliga tungviktare. Visserligen handlar det inte om några rekordfiskar för arterna som sådana – utan det sensationella är att de fångats från stränderna.

Först baxade Richard ”Mini” Hawkins upp en torsk på närmare 25 kilo, vilket var nytt personligt rekord med drygt 10 kilo. Han och några kamrater hade tillbringat en hel vecka i området, och fiskesemestern slutade alltså i absolut succé med denna praktfisk.

Knappt hade superlativen ebbat ut innan nästa uppseendeväckande fångst rapporterades in. Det var Damian Close som också satte nytt personligt rekord, och då handlade det om en sej på imponerande 17,7 kilo.

Saltströmmen har bjudit på flera monsterfiskar de senaste åren, och här nedan kan du läsa om några fler:

https://www.fiskejournalen.se/landfangad-langa-pa-234-kilo/

 

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta