Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Landskamp med P-problem

Om tre veckor, den 4 september, är det dags för den traditionsenliga trollinglandskampen i Simrishamn. En landskamp som dras med parkeringsproblem.
Efter en ganska lugn period har någon i kommunhuset i Simrishamn bestämt sig för nya tag när det gäller att lägga krokben för den blomstrande trollingfiskeverksamheten. Den här gången sker sabotaget i form av kraftfulla restriktioner när det gäller trollingfiskarnas möjligheter att parkera bilar och trailerekipage i närheten av hamnen.
Hamnvärden Jan Ljunggren är dock förtröstansfull och skriver på Simrishamns trollings hemsida:
”Vi kommer att diskutera problemet och på något vis finna en lösning.”
Frånsett parkeringsproblemet håller de svenske på att förbereda sig för att som vanligt ge danskarna en rejäl omgång. Landskampen är en endagarstävling den 4 september med söndagen den 5 september som reservdag. Som vanligt kommer det att finnas serveringstält i hamnen för frukost och gemensam middag på kvällen.
Svenne Andersson

Team Taimen från Bromölla, Seppo Kautto och "Jukso" Kemppainen, såg till att de svenske tog hem landskampen 2008.

Team Taimen från Bromölla, Seppo Kautto och "Jukso" Kemppainen, såg till att de svenske tog hem landskampen 2008.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta