Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Langesundsfestivalen avgjord

Langesundsbukten är en av de mest artrika platserna i Norden vad det gäller salta havsarter. Med Langesund som utgångsplats arrangeras här en av nordens största och mest prestigefyllda havsfisketävlingar för småbåtar. Nu har årets upplaga avgjorts och det blev en hel del svenska framgångar.
Tävlingen är en arttävling där endast en fisk av varje art kan vägas in. Det gäller alltså att samla så många olika arter med så hög vikt som möjlig. Under de båda tävlingsdagarna bruka mer än 35 olika arter vägas in.
Nytt för i år var att tävlingen enbart var en lagtävling, där man antingen tävlade tre eller två personer i varje lag. Totalt samlades över 60 team som kämpade på ett blåsigt hav med en vindstyrka upp till 15m/s.

Det blev svenska framgångar i årets upplaga där Team Humminbird segrade. Laget bestod av Henrik Karlén som skeppare och två norrmän, Espen och Nils-tore. På andra plats slutade Team Garmin/ABU, tätt följda av Team Isola/Lowrance.

Team Humminbird (i mitten) med Henrik Carlén som skeppare, vann Langesundsfestivalen.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta