[/caption] " /> Långforsen renoveras – och får omlöp | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Långforsen renoveras – och får omlöp

Jämtkraft vill bygga upp kraftstationen vid Långforsen igen. (Faksimil: Östersunds-Posten)

Fiskejournalen har under hösten rapporterat om de många turerna kring Långforsens kraftstation i Jämtland. Det gamla kraftverket är idag inte i produktion och ligger i ett skyddat så kallat Natura 2000-område. Därför var det många som hoppades att bygget skulle rivas och vattnet – och fisken – åter skulle få röra sig fritt.
För ett par veckor sedan hade Jämtkrafts ägare, Östersunds kommun, möjlighet att avgöra fallet. Kommunen valde dock att bolla tillbaka till Jämtkraft, som nu verkar ha kommit fram till ett beslut.
I en debattartikel i Östersunds-Posten meddelar nu Jämtkrafts affärsområdeschef för elproduktion, Tommy Bergh, att bolaget kommer att satsa på en renovering av Långforsens kraftstation ”som uppfyller de moderna miljökraven”.

– Med hjälp av en faunapassage, ett så kallat omlöp, säkerställer vi den biologiska mångfalden i Långforsen, skriver Bergh som avslutar med att poängtera att en renovering är ”en god affär för Jämtkraft”.
Här hittar du tidigare notiser om Långforsens kraftstation.
Läs hela debattartikeln här.
Angelica Hemlin

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta