[/caption] " /> Långforsen utreds på nytt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Långforsen utreds på nytt

Ska Jämtkraft tvingas riva sin anläggning vid Långforsen? (Foto/källa: SVT Mittnytt)

Den mycket omstridda Långforsen är i högsta grad aktuell igen. I slutet av 2011 bad Älvräddarna Kammarkollegiet att pröva Jämtkrafts tillstånd för verksamhet i forsen. Detta eftersom kraftverket har stått stilla i två år.
Kammarkollegiet genomförde nyligen ett studiebesök vid Jämtkrafts anläggning i Långforsen. Man vill utreda om bolagets tillstånd för verksamheten kan återkallas – och om det ens finns något tillstånd att dra tillbaks.
Nils Leine, Kammarkollegiet, förklarar deras uppdrag och vilka frågeställningar som tas i akt.
– Vi hämtar nu in underlag. Vilken lagstiftning är det som gäller? Vilka konsekvenser skulle en återkallelse få? Och den viktigaste frågan; finns det något tillstånd att återkalla?
Nils menar att ärendet kan bli komplext då tillstånd ofta är väldigt gamla och man får gräva djupt i arkiven för att hitta relevanta dokument.
Christer Borg är ordförande i Älvräddarna och tycker utgången är självklar.

– Självklart ska ett uttjänt kraftverk i en skyddad sträcka rivas ut, inte byggas upp på nytt som Jämtkraft vill. Ett tydligt exempel på hur kraftbolagen helt enkelt inte vill förstå att vattenkraften har stora miljöbekymmer.
Vill du läsa tidigare notiser om Långforsen? Klicka här.
Här kan du se ett inslag från SVT Mittnytt – cirka två minuter in i sändningen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta