Vems ärende går Länsstyrelsen?

Med exakt samma retorik som yrkesfiskets lobbyister använder försvarar Länsstyrelsen i Västra Götaland bristen på skydd av Natura 2000-området Bratten.

Greenpeace har länge, i ord och handling, försökt påverka svenska myndigheter till att skydda de så kallade Natura 2000-områdena från den djupt destruktiva bottentrålningen. I förra veckan lovade miljöminister Lena Ek (C) att se över problemet men Länsstyrelsen i Västra Götaland slår tillbaka.
Svenska hav är i djup kris. Årtionden av överfiske med bottentrål har sargat havsbottnarna och tömt havet på fisk. Många med miljöorganisationen Greenpeace i spetsen har försökt att åtminstone få de områden som anses extra skyddsvärda och skydda av EU-lag att befrias från trålning. I förra veckan väcktes ett litet hopp när miljöministern lovade att skriva brev till berörda landshövdingar. Ministern lovade åtgärder om Greenpeace uppgifter stämmer.
I fredagens GP försvarar Sven Swedberg och Sandra Bratebäck på Länsstyrelsen i Västra Götaland att man inte vidtagit några som helst åtgärder för att skydda Brattenområdet i Skagerrak. Retoriken man använder är förvillande lik den retorik vi är vana vid att höra från yrkesfikets lobbyister.
Så här skriver man:
Yrkesfisket i området, som mest består av trålfiske efter räka och kräfta, pågår framför allt på mjukbottnarna, som helt saknar skydd i Natura 2000-nätverket. Det händer att trålar kommer för nära en klippa och fastnar. Det händer också att sportfiskare fastnar med linor ute på reven.”
För att läsa debattartikeln klicka här.
Läs fler notiser om Natura 2000-områden.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...