Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Vems ärende går Länsstyrelsen?

Med exakt samma retorik som yrkesfiskets lobbyister använder försvarar Länsstyrelsen i Västra Götaland bristen på skydd av Natura 2000-området Bratten.

Greenpeace har länge, i ord och handling, försökt påverka svenska myndigheter till att skydda de så kallade Natura 2000-områdena från den djupt destruktiva bottentrålningen. I förra veckan lovade miljöminister Lena Ek (C) att se över problemet men Länsstyrelsen i Västra Götaland slår tillbaka.
Svenska hav är i djup kris. Årtionden av överfiske med bottentrål har sargat havsbottnarna och tömt havet på fisk. Många med miljöorganisationen Greenpeace i spetsen har försökt att åtminstone få de områden som anses extra skyddsvärda och skydda av EU-lag att befrias från trålning. I förra veckan väcktes ett litet hopp när miljöministern lovade att skriva brev till berörda landshövdingar. Ministern lovade åtgärder om Greenpeace uppgifter stämmer.
I fredagens GP försvarar Sven Swedberg och Sandra Bratebäck på Länsstyrelsen i Västra Götaland att man inte vidtagit några som helst åtgärder för att skydda Brattenområdet i Skagerrak. Retoriken man använder är förvillande lik den retorik vi är vana vid att höra från yrkesfikets lobbyister.
Så här skriver man:

Yrkesfisket i området, som mest består av trålfiske efter räka och kräfta, pågår framför allt på mjukbottnarna, som helt saknar skydd i Natura 2000-nätverket. Det händer att trålar kommer för nära en klippa och fastnar. Det händer också att sportfiskare fastnar med linor ute på reven.”
För att läsa debattartikeln klicka här.
Läs fler notiser om Natura 2000-områden.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta