Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Vems ärende går Länsstyrelsen?

Med exakt samma retorik som yrkesfiskets lobbyister använder försvarar Länsstyrelsen i Västra Götaland bristen på skydd av Natura 2000-området Bratten.

Greenpeace har länge, i ord och handling, försökt påverka svenska myndigheter till att skydda de så kallade Natura 2000-områdena från den djupt destruktiva bottentrålningen. I förra veckan lovade miljöminister Lena Ek (C) att se över problemet men Länsstyrelsen i Västra Götaland slår tillbaka.
Svenska hav är i djup kris. Årtionden av överfiske med bottentrål har sargat havsbottnarna och tömt havet på fisk. Många med miljöorganisationen Greenpeace i spetsen har försökt att åtminstone få de områden som anses extra skyddsvärda och skydda av EU-lag att befrias från trålning. I förra veckan väcktes ett litet hopp när miljöministern lovade att skriva brev till berörda landshövdingar. Ministern lovade åtgärder om Greenpeace uppgifter stämmer.
I fredagens GP försvarar Sven Swedberg och Sandra Bratebäck på Länsstyrelsen i Västra Götaland att man inte vidtagit några som helst åtgärder för att skydda Brattenområdet i Skagerrak. Retoriken man använder är förvillande lik den retorik vi är vana vid att höra från yrkesfikets lobbyister.
Så här skriver man:

Yrkesfisket i området, som mest består av trålfiske efter räka och kräfta, pågår framför allt på mjukbottnarna, som helt saknar skydd i Natura 2000-nätverket. Det händer att trålar kommer för nära en klippa och fastnar. Det händer också att sportfiskare fastnar med linor ute på reven.”
För att läsa debattartikeln klicka här.
Läs fler notiser om Natura 2000-områden.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta