Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Larmnummer för laxfiskare

Med hjälp av 100 000 laxfiskare kommer Norge att få en mycket bättre rapportering av angrepp av laxlus och om rymda odlingslaxar. Systemet är nu igång.
Bakom initiativet finner man Norske Lakseelver, Veterinærinstituttet samt Norges Jeger- og Fiskerforbund. Systemet bygger på att laxfiskare ute från älvarna ska skicka ett sms eller mms till en speciell rapportcentral. Om det kommer larm om att laxarna är kraftigt lusangripna, eller att andelen odlingslax ökar kraftigt, ska myndigheterna kunna agera snabbt.
– Det är viktigt att alla bidrar till arbetet med att tillvarata de vilda laxfiskarna och genom det här initiativet har i alla fall era organisationer visat att ni tar ansvar, sade statssekreteraren Heidi Sørensen från Miljøværnsdepartementet, när larmcentralen presenterades.
Projektet har naturligtvis en hemsida där man kan få information om hur man bär sig åt för att rapportera; www.fiskealarmen.no.
Svenne Andersson

Ketil Skar från Veterinærinstituttet och Heidi Sørensen från departementet var positiva till projektet. (Foto: Anne-Mette Kirkemo - Veterinærinstituttet)

Ketil Skar från Veterinærinstituttet och Heidi Sørensen från departementet var positiva till projektet. (Foto: Anne-Mette Kirkemo - Veterinærinstituttet)


Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta