EU-kommissionen överväger ett förbud mot finning av hajar. Ill: Erik Kohlström[/caption]Efterfrågan på hajfenssoppa i Asien leder till ett brutalt rovfiske. Fenorna skärs av levande hajar som sedan dumpas. EU-kommissionen överväger nu ett förbud mot så kallad finning, och du kan hjälpa till.
" /> Låt hajarna leva | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Låt hajarna leva

EU-kommissionen överväger ett förbud mot finning av hajar. Ill: Erik Kohlström

EU-kommissionen överväger ett förbud mot finning av hajar. Ill: Erik Kohlström

Efterfrågan på hajfenssoppa i Asien leder till ett brutalt rovfiske. Fenorna skärs av levande hajar som sedan dumpas. EU-kommissionen överväger nu ett förbud mot så kallad finning, och du kan hjälpa till.
Just nu överväger EU lagstiftning som, om den går igenom, kommer göra det olagligt att föra i land avskurna hajfenor. Detta vore ett stort steg framåt, både för hajarna och resten av ekosystemet. Hajarna spelar nämligen en avgörande roll för den biologiska balansen i världens hav, och om de försvinner hotas även många andra arter.
För att ge medborgarna möjlighet att påverka lägger EU-kommissionen ut förslag till så kallat samråd. Det är en typ av remiss, där vem som helst har rätt att yttra sig över ett lagförslag. Samråden är tyvärr ganska bortglömda, men eftersom få svarar kan din röst få stor effekt.
Förbudet mot finning är just ett sådant förslag där vanliga människor kan spela en avgörande roll. Inspirerade av vattenmuséet Aquaria har Fiskejournalen gjort i ordning ett formulär, där du enkelt kan delta i samrådet och kräva ett stopp för den brutala hanteringen. Ditt engagemang är viktigt.

Klicka här för att läsa mer!

Fiskejournalen skriver även kontinuerligt om dumpning av fisk. Klicka här för att läsa mer om Fish fight-kampanjen.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta