Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Älven Skjoma i Narvik har bottenfrusit med följden att lax i olika åldrar dör. Foto: Shannon McInnes
Lax fryser ihjäl – kraftbolag vägrar släppa på vatten

Den norska vildlaxen vållar återigen en stor konflikt mellan olika intressenter. Byborna längs älven Skjoma slår larm om att både vuxen lax och yngel fryser ihjäl i stora mängder – men utan att få gehör från det berörda kraftbolaget.

Älven Skjoma i Narvik har nämligen bottenfrusit längs flera sträckor, både på grund av den kärva vintern och låg vattenföring. Älven var innan kraftverksutbyggnaden på 1970-talet känd för att vara en av Norges bästa vildlaxvatten, men sedan 1997 råder det fiskeförbud i älven i hopp om att stammen ska bevaras. Ett stort problem är att det aldrig skrevs något avtal om minimitappning, och när Statkraft stryper flödet så att fisken fryser fast och dör så är det helt lagligt.

Både bybor, Naturvernförbundet och andra aktörer har uppmanat Statkraft att släppa till vatten för att rädda den känsliga stammen, men de får kalla handen.
Kraftverkschefen Ole Christian Povenius säger så här till NRK.
– Det är en totalvärdering. Så enkelt är det. Detta är ingen prioriterad laxälv, och kraft måste vi ha. Detta är en älv med hög fallhöjd, vilket innebär att vattnet har ett högt värde, säger Ole Christian Povenius och anger att Statkraft helt enkelt skulle förlora pengar om de gav vika.

Här kan du läsa hela reportaget på NRK!

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta