Laxdöden i norr: Många frågor men ännu få svar

Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent i Norrbotten.

Även denna sommar kommer det rapporter om sjuka och döda laxar i svenska älvar. Det är många som oroats över scenerna i norr, där både Torneälven och Kalix älv drabbats. Frågan är hur allvarlig situationen egentligen är?

2019 blev alltså inte det trendbrott som vi hoppats på. Redan i våras kom de första rapporterna om sjuka och döda laxar i norska och sydsvenska vattendrag, och under högsommaren gick larmet även i norr. Både sportfiskare och andra laxvänner har spridit bilder på sjukdomsdrabbade fiskar, och frågan är förstås hur situationen ser ut i jämförelse med tidigare år, och hur fiskbestånden påverkas på sikt?

Svaret är att det inte finns några bestämda svar ännu – och Norrbottens länsfiskekonsulent Dan Blomkvist får nöja sig med att resonera kring utvecklingen.

– I nuläget är det lite svårt att göra någon säkrare sammanfattning för Norrbottensälvarna eftersom vi fortfarande har en del kvar av säsongen och SVA har ännu inte sammanställt de rapporter som kommit in. De år som problemen med sjuk lax varit som störst i modern tid var 2015 och 2016 medan frekvensen sjuk lax kraftigt gick ner under 2017 och 2018. Flest rapporter har vi fått från Torneälvssystemet (inklusive Lainioälven) men det har också förekommit från Kalix älv, berättar Dan Blomkvist för Fiskejournalen.

Han konstaterar dock att en övergripande bild från de rapporter som kommit till länsstyrelsen är att frekvensen sjuk lax verkar ha ökat i år jämfört med 2017 och 2018.

 – Rapporterna är emellertid motstridiga och en del gör gällande att skillnaden mot de två sista ”bättre” åren är liten eller ingen alls. Den ökning vi uppfattar skulle i så fall snarare kunna bero på att det totala antalet uppvandrande laxar är högre i år vilket också innebär fler sjuka individer eller att möjligen att vissa lokala platser där sjuk och död lax observerats har fått stor uppmärksamhet, men att det kanske inte speglar den totala bilden.

Dan Blomkvists personliga intryck i nuläget är emellertid att frekvensen döda och sjuka laxar är något högre i år jämfört med de två sista åren.

 – Sedan tillkommer problematiken med att en andel av laxarna verkar vara svaga och vänder tillbaka ut i havet efter en tid i älven. Detta fenomen uppmärksammades för första gången i fjol i samband med märkningar i Torneälven och liknar det som tidigare observerats i Ume/Vindelälven. Om detta fenomen kopplar mot den övriga sjukdomsbilden med hudskador och svamppåväxt vet vi inte idag, så här är osäkerheten ännu större.

Fiskejournalen återkommer med fler artiklar kring laxdöden.

Läs om spännande fiskeäventyr i USA:

Trippel glädje när pappa och söner fångade drömstör

 

Publicerad: 20 August 2019
Av: Anders Lundin